Fer política és discutir, negociar i pactar


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 24/des/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dia 23 de desembre el ple municipal va aprovar definitivament el pressupost de l'any 2016. Ho va fer després d'un pacte pressupostari entre el grup municipal de Convergència i el d'ERC-MES.

És molt més fàcil instal·lar-se en el no a tot, molt més fàcil i a més requereix molta menys feina i sobretot unes dosis de puresa estratègica respectable però que no compartim. Malgrat tot nosaltres hem optat per arremangar-nos, discutir, posar hores, negociar i pactar unes polítiques d'esquerres per a un Sant Cugat més just.

Vull agrair la posició dels grups municipals de la CUP i del PSC, la seva abstenció és molt valuosa. Evidentment és lògic que els grups d'esquerra vegin reflectides part de les seves propostes en el pacte pressupostari arrel de la intervenció d'ERC-MES, tenim un tronc comú en moltes coses. En aquest sentit les volem, com és de justícia, compartir també amb ells.

Que té aquest pressupost que el fa més diferent o més bo?

Molt resumidament, la despeses en atenció a les persones augmenten un 13% respecte al 2015. Podem destacar que els ajuts com les beques menjador pugen un 33% o el suport a l'habitatge de lloguer social tindrà una inversió augmentada en 185.000 euros respecte l'any anterior. Considerem que cal donar un empenta a l'habitatge social a Sant Cugat, l'expulsió de persones per aquests temes s'ha d'acabar, promourem un parc propi a través d'immobles antics que es rehabilitaran.

Un dels aspectes més important del pacte pressupostari entre CDC i ERC-MES és l'acord en la implementació de la tarifació social en els preus públics de les escoles bressol, escoles artístiques i activitats de lleure, així com una nova empenta al que ja es feia a l'escola de música. Com sabeu aquesta ha estat una demanda històrica de l'esquerra local, a partir de setembre ja ho tindrem.

L'IBI de Sant Cugat és alt, tothom ho sap i calen correccions en funció de la renda. Es promouran ajuts equivalents segons l'indicador de suficiència de Catalunya segons el nivell de renda.

Feina. Sabem que tenim uns dels índex mes baixos d'atur de l'entorn, però també que les 4000 persones aturades tenen noms i un drama darrera. Continuar amb la tasca de suport a l'emprenedoria, les cooperatives i la creació d'empreses però ajudar encara més amb el suport municipal a la contractació de persones en situació d'atur (175.000 €) per petites empreses i un major desenvolupament dels anomenats plans d'ocupació tant propis com futurs d'altres administracions.

Parlem de barris i d'inversions. Nosaltres (i molts altres) considerem que el barri del Monestir necessita una actualització de serveis, espai públic i equipaments. Aquest pressupost inclou les dotacions d'un procés participatiu per definir el seu futur, la dotació per redacció de projectes i la partida oberta per desenvolupar la inversió. No cal que us digui que estic especialment content.

Sobre inversions calen molts aspectes arreu i moltes estan concretades en el pacte pressupostari però volem destacar que hem arribat a un acord per fer una gran zona cultural on construir un espai polivalent destinat a usos cívics, socials i culturals, sala de concerts, bucs d'assaig i de promoció econòmica. Sabeu que aquesta és una demanda compartida amb molts grups (com la CUP per exemple) i fortament reivindicada i treballada directament en aquest pacte pels companys-es de les JERC.

Una nova Casa de Cultura i la gran biblioteca urbana també són una prioritat pactada.

En definitiva, pactar és negociar, les decisions són més lentes, més treballades però segur que amplien espais i atorguen més legitimitat ciutadana.

FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.