La conselleria de Raül Romeva


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 22/gen/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies hem sabut que el govern espanyol està prenent mesures per impedir que Catalunya pugui tenir una conselleria d'Afers Exteriors. Es veu que aquest departament, el titular del qual és el santcugatenc Raül Romeva, atempta contra els ciments de la Unidad de España i fa trontollar l'eix terrestre de tal manera que podria afectar greument el futur de la humanitat. La realitat, però, ens diu que ha de ser estúpid, molt estúpid, rematadament estúpid, el qui decideix restringir encara més la llibertat d'algú que està disconforme amb l'opressió a què se'l sotmet.

S'ho creu de debò, el tirà, que algú que viu captiu en un lloc determinat se sentirà més procliu a quedar-s'hi, si enfortim les cadenes que l'empresonen? N'hi ha prou de tenir cinc dits de front per veure que els esforços que farà per fugir seran infinitament més grans. Doncs bé, aquest raonament elemental, que fins i tot seria entès per un infant, és impossible esperar-lo de l'Estat espanyol. Impossible. I ho és per dues raons: la primera, perquè tota la seva història es fonamenta en el sotmetiment i anorreament d'identitats alienes; i la segona, perquè és un Estat profundament acomplexat i insegur que intenta dissimular la seva feblesa per mitjà d'amenaces.

L’important, per tant, és no fer cas d’aquestes ridícules intimidacions i seguir fil per randa el full de ruta marcat per les urnes i explicitat amb la majoria absoluta de 72 diputats al Parlament de Catalunya. Amb conselleria d’Exteriors o sense, el Procés no s’aturarà, com ho demostra l’esplèndida tasca que ha dut a terme fins ara Roger Albinyana des de la seva secretaria en aquest camp. Ara, per fi, tindrem una conselleria, no pas una secretaria, i el rang de representativitat institucional serà superior. Raül Romeva, tanmateix, ja ha dit que ‘no hi ha cap intenció de cercar la confrontació’, i la prova és que entre les seves primeres actuacions hi ha la d’establir contacte amb el ministeri d’Exteriors espanyol. Em temo, però, que aquest contacte no servirà de res per la senzilla raó que l’Estat no té cap intenció de dialogar amb Catalunya. La seva única dèria és sotmetre-la. I la conselleria d’Afers Exteriors no sols defuig aquest sotmetiment, sinó que permet que Catalunya dialogui amb la resta del món de manera directa i amb el seu propi nom.

En aquest sentit, la designació de Romeva com a titular ha estat brillant, perquè ve avalada per una tasca immensa de deu anys defensant els interessos catalans al Parlament Europeu i perquè és una persona propera, planera, receptiva i amb qui és un plaer conversar. Li auguro un gran èxit. Tindrem força ocasions de sentir-nos orgullosos de la seva tasca.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.