Nou pla de xoc contra l’incivisme


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 29/gen/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Considero que amb relació a la recollida d'objectes voluminosos de la via pública, la regidoria de Serveis Urbans de Sant Cugat ha tingut una bona iniciativa a fi de poder acabar amb el penós espectacle de veure tot d'objectes encerclant els contenidors. L'abandonament de deixalles al mig del carrer és impropi d'una col·lectivitat amb consciència cívica i respectuosa amb el conjunt de persones que la integren. Per això, tot sovint, m'he sentit empès a escriure algun article sobre aquesta qüestió i denunciar determinats comportaments.

El cert és que hi ha moltíssima gent que considera el carrer una deixalleria, on s’hi aboca tot allò que fa nosa a casa, i que es nega a entendre que les zones de contenidors no són cap drapaire. Al contenidor blau, s’hi llença paper i cartró; al contenidor verd, s’hi llença vidre; al contenidor marró, s’hi llença matèria orgànica; al contenidor groc, s’hi llencen ampolles i envasos de plàstic, envasos metàl·lics, envasos tipus bric i safates de porexpan; i al contenidor gris, s’hi llencen les escombraries. És a dir, que els armaris, els sofàs, els llits, els sunyers, els matalassos, els prestatges, els electrodomèstics, les fustes, les persianes, les tasses de vàter... no hi han de ser allà. Qui tingui aquestes deixalles i se’n vulgui desfer ha de comportar-se de manera responsable.

El nou pla de xoc de la regidoria per capgirar la situació preveu diverses mesures, però centrem-nos en aquestes dues: d’una banda, hi ha la recollida sectoritzada, en què els particulars s’hauran d’ajustar a un dia i a una hora determinats per deixar els objectes a prop dels contenidors; i de l’altra, la recollida domiciliària per a gent gran o discapacitada. Fins aquí tot és correcte i els resultats poden ser positius. Tanmateix hi ha una cosa que no em queda clara. Què passarà amb els ciutadans que no són grans o discapacitats? Ho dic perquè seria una llàstima eliminar un sistema de recollida a domicili que –encara que molta gent l’ignorés- era magnífic. Em refereixo al servei gratuït que permetia que tot ciutadà que truqués al 902.547.010, indicant quins eren els objectes dels quals es volia desprendre, rebés en dia convingut la visita d’una brigada municipal que se’ls enduia. Aquest sistema ja no estarà disponible? Com s’ho farà la gent que, sense ser d’edat avançada, viu sola i no pot transportar un sofà, un llit o una tassa de vàter fins a la bateria de contenidors més propera? En fi, suposo que caldrà matisar algunes coses per tal que el servei sigui òptim i els voltants dels contenidors de Sant Cugat deixin de mostrar una imatge tan poc edificant de la seva ciutadania.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.