Qui determina com evoluciona la humanitat?


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 8/feb/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta cantarella que els polítics són unes males bèsties causants de les desgràcies del país és una mica esgotadora. Tothom s'espolsa les responsabilitats i li endolla a qui pot la culpa. Malgrat això, per molt que ens dolgui, hi ha una psicologia col·lectiva en una nació, una manera de veure la vida i de fer les coses determinada per milers d'anys d'evolució cultural. Qui mana s'endú les castanyes i em sembla bé com una mena de teràpia col·lectiva, però, segons el determinisme, és probablement la societat la que determina molt sovint com és manada. Posem per exemple l'actitud dels governs espanyols sobre la qüestió catalana.

Qualsevol polític espanyol que volgués negociar amb la Generalitat un canvi real de l''statu quo' seria arrossegat riu avall per uns ciutadans espanyols que interpretarien la cessió com un signe de debilitat i cercarien un altre polític per liderar el país. És a dir, la manca de sortida política al conflicte és deguda possiblement al fet que la majoria dels espanyols no desitgen una sortida negociada, sinó evitar per qualsevol mitjà la pèrdua de sobirania per part de l'Estat. Possiblement, les decisions que prenen les societats no es prenen en funció de criteris racionals, sinó que són degudes a la suma de moltes petites voluntats d’origen incert que creen una voluntat col·lectiva. És el que Isaac Asimov definia en la seva cèlebre trilogia de la 'Fundació' com la psicohistòria. Aquesta ciència permetria, analitzant un nombre molt complex de variables, preveure el futur col·lectiu, excepte en la presència d’una gran hecatombe. Dit això, en acabat que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.