L’habitatge a Sant Cugat és un repte de futur immediat


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 21/abr/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al ple d'aquest dilluns i dins del marc del Pla Estratègic de l'Habitatge 2015-2019 es va aprovar la creació de l'Observatori de l'Habitatge de Sant Cugat, que esperem actualitzi la diagnosi sobre com ha evolucionat l'habitatge durant aquests anys i sigui capaç d'abordar una política pública de l'habitatge que respongui a les necessitats reals dels santcugatencs i santcugatenques.

Costa entendre que el primer Pla d’Habitatge es fes el 2012, tenint en compte que Sant Cugat havia experimentat durant un període de 25 anys un creixement urbanístic i, per tant, immobiliari espectacular i que el 2007 tots els indicadors econòmics i sociològics ja preveien, encertadament, que la bombolla immobiliària que s’havia inflat en els darrers anys acabaria esclatant. Tot això se situava dins d’una profunda crisi econòmica que si bé a Sant Cugat no va causar tants estralls com comencessin a patir la incapacitat de fer front a quotes hipotecàries i a lloguers desmesurats.

Sant Cugat a dia d’avui continua en el podi de les ciutats més cares de Catalunya i de l’Estat espanyol, tant en lloguers com en preu per metre quadrat: podem afirmar que accedir a un habitatge a Sant Cugat és un handicap. Si a sobre ets jove, persona gran o bé estàs a l’atur, literalment has de plantejar-te marxar a viure a un altre lloc. Aquí és on clarament entren les polítiques públiques d’habitatge.

ERC un cop més manifesta que el parc públic d’habitatge a Sant Cugat ha de ser de lloguer i no pas de venda com s’ha vingut fent gairebé sempre fins a dia d’avui. Però el Pla Estratègic que proposa el govern continua apostant per aquesta forma d’accedir a un habitatge, al·legant que les famílies que no poden adquirir una propietat al mercat lliure almenys ho puguin fer al públic, com sí optar pel lloguer signifiqués necessàriament viure precàriament. Aquest sens dubte ha estat l’error que hem comès en aquest país, hipotecar-se de per vida
empesos per unes polítiques comercials abusives de les entitats financeres i d’un sistema econòmic basat en la pura especulació, que ha portat a milers de famílies a la ruïna econòmica i a l’exclusió social, perdent no només la seva casa, sinó el que és pitjor, la seva dignitat. Veig que no n’hem après.

La resta de propostes que planteja el Pla Estratègic tenen com a fil conductor la Llei 24/2005 de 29 de juliol de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Aquesta és una bona norma que per fi s’enfronta a la crua realitat de tantes famílies que mereixen una segona oportunitat. Des de l’Ajuntament els hi hem de donar i per això ens cal disposar d’un parc públic de lloguer social si no volem que Sant Cugat es converteixi en una ciutat més elitista del que ja és. Multar els bancs i grans tenedors pels seus
habitatges buits és una bona manera de demostrar del costat de qui estem, espero contundència i voluntat ferma en aquest sentit, per nosaltres la gent, sobretot els que més pateixen, són la nostra única prioritat i ningú, ni tan sols el Tribunal Constitucional, aconseguirà que deixem de protegir un dret tan fonamental com és el dret a l’habitatge.

MIREIA INGLA és portaveu municipal d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.