Més arguments per tornar a votar independència el 26J


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 19/mai/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A finals de la setmana passada, diversos mitjans suecs van incloure en la seva edició l'acció (o contra-acció) exterior que està duent a terme el ministeri de l'Interior espanyol, en el seu afany de contrarestar el creixent pes de la conselleria encapçalada per en Raül Romeva. Més o menys a la vegada, arribaven notícies des de Brussel·les referents a la sanció que s'imposarà a Espanya per incompliment de les directrius de dèficit marcades per Europa (malgrat les ingents retallades viscudes els darrers anys!). Aquesta multa s'ajornarà, probablement per les demandes del govern espanyol per tal de no haver d'enfrontar-se a un altre front en pre-campanya electoral, però no fa res més que agreujar la falta de credibilitat de les institucions espanyols a àmbit internacional.

El primer fet resulta encara més absurd a la llum del segon. Que en comptes d'apagar els seus propis incendis, que ja en van uns quants, el govern espanyol destini les seves forces a intentar, sense gaire sort de moment, evitar la projecció de Catalunya a l'estranger diu molt de les prioritats del govern. Per a aquest govern, malgrat els insostenibles nivells d'atur, la precarietat laboral o la pobresa energètica el que cal és evitar la España rota, fins i tot si ve acompanyada de la suspensió de lleis de caire social al Parlament.

Aquest fet apunta a la mateixa direcció per la qual treballa Esquerra Republicana des de fa ja molt de temps: cal un país nou per canviar radicalment totes aquestes dinàmiques i males maneres de fer. El primer requisit per a fer-ho és, tal com estem fent, crear un moviment eminentment democràtic i popular. El que caldrà seguidament és consolidar les bases d'aquest nou projecte, per al qual ens dotarem, finalment, d'una Constitució que caldrà que sigui ratificada per la ciutadania de Catalunya, i on trobarem que la república catalana serà un Estat social i de dret.

És d'allò més necessari que no oblidem en cap moment aquest component de justícia social del nou país per tal d'encarar l'acció de govern diària a la Generalitat cap a aquest principi inqüestionable. És en aquests termes que la modificació fiscal que proposa la conselleria d'Economia és totalment encertada: pretén fer que aquells que poden aportar més ho facin, per tal d'equilibrar la descàrrega impositiva de la qual es beneficiaran, al mateix temps, aquells situats en els primers trams de renda.

Ja se sap que aquestes propostes estan severament limitades pel marc fiscal espanyol, que impedeix que recaptem la gran majoria dels impostos a Catalunya i que fa que sigui una necessitat urgent la creació d'una hisenda pròpia (en la qual treballa l'esmentada conselleria). Però per beneficiar, sobretot aquells que més difícil ho tenen per arribar a final de mes, cal fer tot el possible i més si tenim en compte que el programa de Junts pel Sí inclou la progressivitat dels impostos. No perdem de vista que l'objectiu principal és construir una república, a la vegada que legitimem un procés que és per a tots i totes.

MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.