Onze anys de Premi Manuel Vázquez Montalbán


  • Comparteix:

isidre.marias

Isidre Marias


Publicat: el 20/mai/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa 12 anys que uns quants veïns i veïnes de Sant Cugat ens vàrem sentir cridats a fer un homenatge a Manuel Vázquez Montalbán. Era al cap d'un any de la seva mort el 18 d'octubre de 2003 a Bangkok. Després d'aquell acte, en un llarg sopar, -possiblement una de les millors maneres de recordar al Manolo-, vam llucar la idea d'instituir una forma de retre-li homenatge d'una forma més permanent. Vam decidir de crear el Memorial MVM per impulsar la convocatòria d'un premi pels treballs de recerca que curricularment han de fer tots els estudiants del Batxillerat. Des d'aleshores, s'ha convocat aquest premi que ara, ja en l'11a edició, està a punt d'anunciar el veredicte i lliurar-se.

A través d'accions d'aquest caire volem mantenir viva una actitud de confiança en valors cívics i democràtics amb una clara voluntat de caminar cap a una societat més justa i solidària. La figura de Manuel Vázquez Montalbán ens sembla clau pel seu compromís social i pel seu activisme cultural: tots els adherits al Memorial MVM compartim l'entusiasme per la seva immensa i polimorfa obra literària i d'assaig. L'acte de lliurament del premi que organitzem cada any ha de servir també d'homenatge i memòria.

Com a Memorial MVM, impulsem i hem impulsat també altres activitats culturals, però aquest premi és la nostra actuació més emblemàtica. Ho és per dues raons principals: per promoure i encoratjar l'excel·lència del treball intel·lectual entre l'alumnat de Batxillerat del nostre municipi, i perquè creiem que aquesta recerca marca en l'historial educatiu dels nostres joves una maduresa investigadora, així com una experiència personal que apunta les seves capacitats de futur. Encara que hi ha un treball que és el premiat, procurem també destacar-ne altres amb la concessió de com a mínim quatre accèssits i, a més, a tot l'alumnat que s'hi presenta se li fa obsequi d'algun llibre. Aquests guardons i la publicació que fem del treball guanyador no ens han de fer passar per alt l'excel·lent nivell de molts dels treballs que s'hi presenten.

Des de fa uns quants anys, s'ha afegit a aquest premi el Premi Joan Auladell per al millor treball de temàtica local. És fallat pel mateix jurat i la seva iniciativa i dotació és del Grup d'Estudis Locals (GEL), que després el publica a la revista 'Gausac'.

Amb la col·laboració en el disseny gràfic de l'Escola d'Art i Disseny (Casa Mònaco), el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat i, sobretot, amb l'aportació econòmica dels nostres adherits i de les AMPA dels instituts, és voluntat del Memorial MVM cotninuar publicant cada any el primer premi com a biblioteca modesta del pensament emergent dels joves i de les joves del nostre municipi, amb el ferm propòsit de resistir i superar les circumstàncies adverses que la persistent mala situació econòmica ens continua deparant, en especial a la gent jove. En el mateix acte de lliurament d'aquest any, com de costum, es presentarà l'edició del treball guanyador de la convocatòria de 2015, titulat 'Il siciliano non scomparirà mai. La substitució lingüística a Sicília', de Marta Vila Bonet.

Tothom hi està convidat. Serà un acte ben montalbanià, o potser carvalhià, ja ho veureu... (Aprofito per recordar que l'acte de lliurament del premi tindrà lloc al Casal TorreBlanca, a l'avinguda Pla del Vinyet, a les set de dimecres de la setmana vinent)

ISIDRE MARIAS és membre del Memorial MVM



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.