25 mesos després


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 28/jun/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Constatacions prèvies Diumenge va ser una nit divertida. A les vuit del vespre teníem sondeig de tv3 i uns quants analistes van passar una bona estona analitzant pronòstics que poques hores després van quedar del tot obsolets. Cada cop passa el mateix i cada cop actuem de la mateixa manera. Quan deixarem d'invertir diner públic en enquestes que, a tot estirar, queden rebatudes dues hores més tard?

Miratge esvaït
Fa poc més de dos anys, Podem va ser la gran sorpresa de les eleccions europees. Un corrent d'optimisme va recórrer l'Estat espanyol i també Catalunya. Semblava possible trencar el bipartidisme, les seves polítiques econòmiques i la seva concepció inamovible de l'Estat espanyol.

Dos anys més tard, a les segones eleccions espanyoles, el miratge s'ha esvaït. Completament. Perquè, malgrat Iglesias, Errejón i companyia diguin que no és el resultat desitjat, el que han obtingut és un fracàs sense pal·liatius. Perquè, mentre a Catalunya En Comú Podem, malgrat perdre vots, ha tornat a guanyar, a l'Estat el resultat ha estat profundament decebedor. 70 escons el desembre van ser un èxit. Ahir, perdent centenars de milers de vots, malgrat la coalició amb IU, aquests escons són un fracàs estrepitós.

I és que a l'Estat, la màfia cleptòmana, la que té un percentatge d'imputats obscè, la que veu com ministres seus dimiteixen per tenir diners a Panamà, la que veu com ministres seus fan ús del govern per atacar opcions polítiques, torna a guanyar, ara amb més diferència. I és només a Catalunya i al País Basc on la cosa canvia de color. Els que van confiar en un canvi a l'Estat veuen -encara que no vulguin- com a Espanya res es mou, i el bipartidisme dels retalladors i de l'article 135 revalida la seva hegemonia. És a Catalunya -i no a l'Estat- on hi ha les veritables i úniques possibilitats de canvi. No en va, CDC treu els pitjors resultats de la seva història, i ECP i ERC guanyen les eleccions.

Maldito pais
Deia Eskorbuto -ja fa tres dècades- que 'este maldito país es una gran pocilga' i avui queda més corroborat que mai. A l'Estat guanyen els corruptes, els retalladors, els lladres que han arruïnat la vida de la majoria de la població, PP i PSOE. En canvi, a Catalunya l''establishment' queda en posicions molt allunyades de la victòria.

La jornada de diumenge és una oportunitat que no podem desaprofitar. Pels que creiem en la independència des de fa molt, però també per la bona gent d'En Comú Podem que té voluntat transformadora. Encara que sigui per raons instrumentals. A dia d'avui, l'únic canvi possible passa per desmembrar l'Estat amb la independència. L'única opció que pot obrir el meló i dinamitzar un canvi arreu.

IGNASI BEA és regidor de la CUP-PC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.