Avancem en el bon govern amb un Codi Ètic pioner


  • Comparteix:

ignasi.gimenez

Ignasi Giménez


Publicat: el 27/jul/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Consell Comarcal ha fet un pas ferm per a l'establiment de mesures de control de l'administració i de les persones que hi treballen, tant càrrecs polítics com personal de la casa. Hem aprovat al Ple i per unanimitat el nou Codi Ètic i de Bon Govern, que estableix accions i defineix principis de comportament en l'administració i posa negre sobre blanc en qüestions que són bàsiques com les retribucions, com actuar davant una imputació o investigació, la relació del govern amb l'oposició o la informació pública.

Malauradament els darrers temps hem llegit als mitjans de comunicació massa casos en què la política ha arribat als jutjats, presumptes casos de corrupció, i situacions on el bon govern i l'ètica política han quedat massa apartats. El Consell Comarcal del Vallès Occidental no ha restat aliè a aquesta realitat i també ha resultat esquitxat per conductes que han posat en dubte el nom, la imatge i la tasca de la institució. Quan vam començar el mandat els grups comarcals ens vàrem comprometre a iniciar una nova etapa, a fer un canvi en el fons i en les formes i a establir els mecanismes necessaris per tal que actituds i comportaments del passat no es poguessin repetir ni ara ni en el futur.

Amb l'elaboració del Codi Ètic hem fet un gran exercici de responsabilitat i de democràcia. Hem volgut buscar l'excel·lència i el consens en un camp on, massa sovint, els interessos partidistes s'interposen als interessos col·lectius. Per això hem treballat el Codi Ètic i de Bon Govern des de la Comissió de la Transparència, formada per tots els grups polítics i presidida pel portaveu d'un dels grups de l'oposició, CUP-CAV. A partir de diferents propostes i debats hem concretat els principis que han de regir el comportament de tots plegats per aconseguir una administració transparent, honesta, propera, amb absència d'abús de poder, independent, objectiva, oberta, responsable i que faciliti el control extern.

En el Codi Ètic es pren el compromís de la publicació de les retribucions íntegres i fins a dos anys posteriors al cessament del càrrec i també el compromís de no tenir cap altra retribució que l'única que correspongui segons les funcions. També acordem no acceptar regals que superin els usos habituals socials o de cortesia i només es realitzaran els viatges que es considerin imprescindibles per al desenvolupament de les funcions o les competències assignades. A més en cas que un càrrec electe sigui membre d'una altra administració amb un règim salarial de dedicació completa, renunciarà al cobrament de dietes per assistència als òrgans del Consell Comarcal dels quals sigui membre.

Una altra mesura destacada és el compromís de renunciar o cessar de forma immediata de tots els càrrecs electes davant un judici oral de la judicatura i previ informe d'una Comissió Ètica -prevista en el Codi Ètic- per delictes relacionats amb corrupció, prevaricació amb ànim de lucre, tràfic d'influències, enriquiment injust amb recursos públics o privats, i altres casos. També volem evitar les portes giratòries i ens comprometem a que durant els dos anys següents a la tasca del cessament els destinataris del Codi no poden prestar serveis en entitats privades que hagin resultat afectades per decisions en què hagin participat. Així mateix també s'estableix la recomanació d'evitar l'acumulació innecessària de responsabilitats per tal d'aconseguir l'eficàcia en la gestió pública i la recomanació de romandre un màxim de dos mandats al càrrec.

El següent pas serà la designació d'una Comissió Ètica que vetlli pel compliment dels compromisos i assessori el Consell Comarcal en matèria de transparència. Aquest Comitè estarà format per tres persones expertes externes a la institució.

Des del Consell Comarcal volem fer extensiu el Codi Ètic i de Bon Govern a tots els ajuntaments de la comarca per tal que també facin aquest pas valent. Que el Vallès Occidental pugui ressorgir de l'atzucac dels darrers any amb compromisos ferms i que les nostres institucions puguin recuperar la credibilitat. Aquest Codi Ètic i de Bon Govern n'és un pas de gegant. Seguirem treballant perquè nous compromisos es facin realitat.

IGNASI GIMÉNEZ és president del Consell Comarcal del Vallès Occidental



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.