El bosó de Higgs i el barri del Monestir-Sant Francesc


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 1/set/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En els darrers mesos el barri del Monestir-Sant Francesc ha estat notícia. L'acord de tots els partits i l'acord de pressupostos entre el Govern Municipal i ERC-MES va apostar per fer un Pla de Reforma Integral d'aquest entorn. Això vol dir fer una anàlisi de necessitats i, amb participació ciutadana, determinar quins són els projectes necessaris i dotar-los de pressupost.

Aquest no és un camí fàcil ni ràpid. Certament, es podria fer sense demanar l'opinió a ningú i que el consistori o els dos grups municipals que hi donen suport determinessin què s'hi fa, quan i de quina manera. Però no ha estat així. Portem uns 6 mesos de reunions de les entitats sobre la diagnosi on s'han recollit centenars d'opinions. En el mes d'octubre s'obre el projecte a la participació del veïnat i les seves propostes, segurament el moment més important. Aquestes acabaran amb un document i amb la validació ciutadana amb les seves votacions que calguin.

Tots els partits coneixem el seu desenvolupament, sabem els terminis i la majoria dels partits han cregut que ara és el moment dels veïns i veïnes, les seves propostes i les seves decisions, i no dels projectes dictats pels governs o grups polítics. Crec que aquest és el camí, segurament més lent però segur que més efectiu i compartit.

En aquest moment s'han realitzat propostes que configuren una diagnosi oberta de les diferents entitats en els següents apartats:
1. Espai públic
2. Mobilitat i accessibilitat
3. Habitatge
4. Comerç
5. Equipaments

Podeu consultar tota la informació i la participació realitzada durant aquests mesos aquí.

A vegades sembla que un pla de participació per millorar un barri és més difícil d'explicar que aspectes de la física de partícules (que no en tinc ni idea). Segurament l'error principal és dels actors del Pla i dels seus impulsors, i per tant crec que tenim un marge de millora gran.

Conclusió: estem davant d'una oportunitat històrica de reformar, adaptar i recuperar els dèficits d'inversió del barri del Monestir-Sant Francesc. No és un tema de rèdits polítics, de fotos o de 'politiqueig': és un tema de justícia. Ara serà el moment del veïnat i de les seves propostes, i el seu èxit vindrà de la seva participació. El proper dia 13 de setembre a les set de la tarda, la Casa de Cultura acollirà un consell de barri on s'explicarà, entre d'altres temes, l'estat de situació del Pla i altres temes que preocupen a tothom com l'incivisme i la recollida de mobiliari al carrer.

Com sabeu, un grup de joves ha ocupat un local-edifici de l'avinguda de Cerdanyola propietat d'un banc. Aquest fet ha generat certa confrontació i determinades declaracions, algunes d'elles com les del PP, són per quedar-se esmaperduts. Com sabeu, el Govern Municipal s'ha reunit amb les ocupants, igual que ho hem fet des del Consell de Barri. No cal dir-vos que el model de lleure i de polítiques de joventut entre PDC (antiga CDC) i ERC-MES és molt diferent, però sí tenim en comú el deure i responsabilitat per vetllar per la seguretat dels ocupants i, en aquest sentit, s’ha alertat de les deficiències estructurals de l'edifici així com de les ordres d'arranjament executives que s'han decretat des de 2010. Estem segurs que no hi haurà cap problema de convivència i que les legítimes reclamacions d'espais conviuran amb conceptes com seguretat de l'edifici i la convivència veïnal. Com ja vaig traslladar a les joves de La Xesca, el Pla del Barri també necessita les seves propostes i els animem a canalitzar-les a través (també) d'aquesta eina.

Finalment, no acostumo a respondre rodes de premsa o comunicats amb espais en columnes, però lamento que aquests dies el senyor Pere Soler hagi posat en qüestió el Pla del Barri del Monestir-Sant Cugat. Com sabeu, el Pla prové d'una moció aprovada entre tots els partits i forma una part fonamental de l'acord de pressupostos entre el Govern i ERC-MES, i per tant podríem dir que l'estabilitat de la governabilitat de la ciutat es basa en el seu compliment.

Entenc perfectament que el senyor Soler volgués pilotar aquest Pla atès que els representants del PSC han estat dels qui en tots aquests anys més l'han defensat, i creieu-me... això m'ho conec. El que em costa d'entendre és que es vulgui dinamitar les demandes de desenes de persones (molts d'ells socialistes) i les necessitats d'un barri per motius d'atacs de banyes i perquè el president del Consell de Barri és qui és. Crec que la política necessita una altra manera de fer, menys egos i més mirada a mig termini. Ara es pot fer i s'ha de fer.

El Pla i l'acord pressupostari sobre aquest tema van bé. També vostè hi pot posar el seu gra de sorra, si vol. El convido a fer-ho!

FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.