Una oportunitat sense precedents que ha esquivat compromisos ferms


  • Comparteix:

ton.marimon

Ton Marimon


Publicat: el 28/set/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat dia 19 es va celebrar la primera Cimera sobre Refugiats i Migrants organitzada per l'ONU a Nova York. Aquesta és la valoració que des de Oxfam Intermón es fa d'aquesta cimera:

Ha estat una oportunitat sense precedents per aconseguir un acord just i audaç amb la finalitat de garantir la seguretat i la dignitat de refugiats i migrants. Com s'esperava, la Declaració final no ofereix compromisos ferms per canviar l'estatus quo i els Governs han donat una resposta insuficient.

'Els països rics han de donar de manera urgent un pas endavant per rebre, protegir i recolzar als refugiats. Les investigacions d'Oxfam mostren que els sis països més rics del món, que representen més de la meitat de l'economia global, acullen a menys del 9% del total de refugiats i sol·licitants d'asil. Són els que tenen més capacitat i responsabilitat els que més donen l'esquena als necessitats', afirma Paula Sant Pere, responsable d'incidència humanitària d'Oxfam Intermón.

Quant al paper d'Espanya en la Cimera sobre Refugiats i Migrants, Oxfam Intermón celebra el compromís que ha fet el Rei Felipe VI, reconeixent la responsabilitat compartida que tots els estats tenen davant la crisi global de desplaçament. L'ONG també valora que el Rei hagi esmentat el paper d'Espanya en el Consell de Seguretat de l'ONU, i espera que en els últims mesos de la seva pertinença sigui capaç de donar una resposta a les causes del desplaçament, promogui l'agenda preventiva i fomenti els embargaments d'armes.

No obstant això, Oxfam Intermón reconeix la seva preocupació davant un discurs que ha assenyalat que Espanya ha gestionat de manera eficient i 'amb bons resultats' la crisi de desplaçament. Tal com l'ONG ha denunciat en el seu últim informe, les polítiques espanyoles de migració han anteposat el control de fronteres a la protecció i dignitat de les persones i han reduït les partides destinades a ajuda humanitària a la seva mínima expressió (67% des de 2011).

Oxfam Intermón considera imprescindible que Espanya doni un gir radical a la seva política migratòria i això implica que la responsabilitat compartida a la qual es refereix el Monarca es tradueixi en l'acolliment immediat dels més de 17.000 refugiats que el Govern es va comprometre a rebre de manera immediata. Fins al moment només han arribat a Espanya 480.

'L'esperança és el somni de l'home despert.'
Aristòtil (384aC-322aC. Filòsof grec)

TON MARIMON és responsable de comunicació del Grup d'Acció Ciutadana de Sant Cugat d’Oxfam Intermón



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.