Torna el referèndum


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 30/set/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'havíem trobat a faltar. Fa un any que un pocs ens vam quedar sols reivindicant-lo com a única eina de superació del conflicte. Hi ha qui mai l'ha defensat, per por a la democràcia, entre aquests es compten els qui oposant-s'hi guanyaven vots i, de pas, fracturaven un consens que el catalanisme havia fabricat amb vocació d'eina d'inclusió social.

Hi ha qui hi va anar renunciant lentament pressionat per la por de deixar de representar al seu electorat -i efectivament deixant de fer-ho.

També n'hi ha uns que tenint l'oportunitat d'exercir el dret a decidir, amb un consens ampli al Parlament, i una gran mobilització ciutadana, van aigualir -retallant en garanties i legitimitat- una consulta en procés participatiu. Aquests mateixos van tenir la gran idea de les eleccions plebiscitàries, no els va anar malament en termes parlamentaris, però en termes plebiscitaris van perdre, i suposo que per dissimular, van sentenciar que el referèndum era pantalla passada i que ja podíem construir les estructures d'estat.

A aquells que dèiem que sense preguntar no podíem tirar pel dret ens tractaven de bojos i ingenus. Quan dèiem que el referèndum encara era necessari, deien que vivíem a un altre univers, Quan teoritzàvem que era l'única proposta que podia unir al 80% dels catalans i catalanes, o que no podríem deixar l'emergència social supeditada a un conflicte en empat infinit, ens deien que l'Estat era monolític i que res es pot canviar.

Però vam guanyar les eleccions, dues vegades, i malgrat la crispació i els intents de fer-nos fora del catalanisme, vam seguir defensant el que hem defensat sempre, i vam seguir treballant per fer-lo possible, amb aliances fraternals, fent pedagogia, construint majoria.

Només espero que ara siguem capaços de valorar als que no hem mogut d'on érem, que quan diem que cal construir fronts transversals, amb sindicats, moviments, i entitats, quan proposem eines i vies de reconeixement del referèndum, o quan condicionem amb garanties, no haguem de tornar a sentir que posem excuses i que, en realitat, el que volem és que tot segueixi igual.

RAMON GUTIÉRREZ és regidor d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.