Colòmbia i apunts d'estat del socialsme


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 1/oct/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tres fets ens han marcat aquesta setmana als i les socialistes de Sant Cugat i de Catalunya. Per una banda contents i satisfets de la culminació del procés de pau a Colòmbia després de més de 50 anys de conflicte, i veure com les dues parts van determinar que aquest país no podia vessar més sang.

L'inici del conflicte, molt llunyà, partia de l'acord de privar de la democràcia participativa a un percentatge important de la població. Després tots sabem en la violència que va derivar i amb l'inestimable suport, com sempre, de l'exterior de les seves fronteres. Tot i així, caldrà ser molt generós, uns més que altres, perquè aquesta pau perduri, i els nostres conciutadans colombians deixin de mirar amb nostàlgia el seu lloc d'origen i puguin reprendre molts llaços trencats.

A les files socialistes tenim força companyes i companys colombians i ho hem viscut de prop i amb emoció. A totes i a tots ells una abraçada d'esperança. Per això hem presentat una moció al ple municipal per donar suport a aquest acord de pau. Visca la pau, visca Colòmbia!

En un altra esfera política hem viscut un 'apassionant procés de recollida d'avals' per a les primàries a la primera secretaria del PSC (màxima figura representativa, tot i que alguns mitjans de comunicació s'enroquen a utilitzar altres termes com secretari general, president o cap...).

Es poden entendre, o no, les primàries, compartir i fer anàlisi de si era o no el millor moment, però és indubtable que quan més del 50% de la militància es pronuncia per un candidat, sigui quin sigui, és exitós. L'anècdota que la majoria aclaparadora de militants de Sant Cugat hagi apostat per en Miquel Iceta és contrarestada amb d'altres ciutats que s'han posicionat clarament a favor de la Núria Parlón.

Això ens fa sentir vius i que som un partit que té ganes de participar en les decisions de la nostra direcció. Companys i companyes que han donat suport diferent comentant la jugada, telefonades de bon rotllo entre membres dels equips de candidatures diferents, és el clima que s'ha respirat. La neutralitat ha estat la tònica en el procés de recollida en tots els àmbits de l'organització i han estat una constant les 'visites' dels candidats al territori. Esperem que un cop proclamades les candidatures la campanya segueixi amb aquest 'fair play' i encaminem la votació del 15 d'octubre amb ganes i que assolim una bona participació. Un cop tancat el procés, tots haurem de reconèixer i treballar per a la nova direcció. Com a primer secretari de Sant Cugat no dubto que serà així a la nostra ciutat i treballarem units pel PSC. El darrer fet, i sens dubte amb ferida oberta, és la crisi del PSOE, i que molt probablement aquest escrit quedi desfasat només llegir-ho, donat que els esdeveniments són constants i molt ràpids.

La reunió del Comitè Federal d'aquest primer dissabte del mes d'octubre pot accelerar el procés i avançar aquest congrés que hauria de desllorigar la situació. Les explicacions dels dimissionaris sempre són difícils d'explicar i segurament mal interpretades quan es fa de part. Quan hom dimiteix, ho pot fer per raons personals o per provocar un ràpid desenllaç amb una interpretació que se li pot girar en contra, els reglaments són interpretables, però el que no és qüestionable és que un dirigent hagi estat elegit per la majoria del col·lectiu de l'organització, sigui al nivell que sigui.

Sens dubte les paraules de l'anomenat sector crític des de l'inici del mandat a aquesta direcció federal (comissió exectuiva federal) no hi ha ajudat gens, i la situació electoral del PSOE dels darrers comicis tampoc. El pitjor de tot és que a cada 'bugada es perd un llençol', cada declaració, cada moviment que es faci, és una pèrdua gradual de credibilitat. No ens avancem en el desenllaç i cerquem el consens i el diàleg, i posem sobre la taula els elements que va fer que el principal partit de l'esquerra de l'estat fos el que fos, representatiu de les classes populars i treballadores, la defensa de la igualtat d'oportunitats, la solidaritat i la fraternitat, com deia el company Joan López la setmana passada en aquest mateix espai.

PERE SOLER és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.