Sant Cugat: amiga de la infància, enemiga de la joventut?


  • Comparteix:

cecilia.aranda

Cecília Aranda


Publicat: el 19/oct/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dimarts hem sabut que Sant Cugat ha tornat a rebre el segell de Ciutat amiga de la infància que atorga l'Unicef. És un segell que manté des del 2012 i que reconeix la ciutat com a construïda 'a mida dels més petits i les seves famílies, incorporant les seves opinions, prioritats i drets'. Sant Cugat és la ciutat amb la taxa de natalitat més alta de Catalunya, i és que quin millor lloc per criar que a una de les primeres ciutats amigues de la infància de l'Estat? Està clar! Però, què passa quan els infants es fan grans?

A Sant Cugat, hi ha més de 10 escoles públiques de Primària, però quan es fa el canvi a l'ESO, s'han d'encabir tots els adolescents a les aules massificades dels quatre instituts públics. Tots no, és clar; els que s'ho poden permetre es matriculen a un dels nombrosos centres concertats o privats de la ciutat, o fins i tot a Barcelona.

Els infants a sant Cugat tenen una àmplia oferta cultural. Cinema familiar, teatre familiar, activitats per a infants... fins i tot tenen un festival amb grups que agraden més al jovent que no pas a ells. Ah! I no ens oblidem del seu òrgan de representació a l'Ajuntament, el consell d'infants.

Tot això està molt bé, però sembla que totes aquestes oportunitats i facilitats es van esvaint a poc a poc a mesura que arriba l'adolescència i la joventut. L'oferta d'oci per als adolescents i joves és molt reduïda, i l'únic equipament municipal juvenil que hi havia -el Casal de Joves de TorreBlanca- va deixar de ser-ho d'un dia per l'altre. A més, el que havia de ser la veu del jovent a l'Ajuntament, el consell de joves, va fracassar estrepitosament. I no només deixen d'haver-hi facilitats, sinó que sembla que l'Ajuntament boicotegi a les joves que, tot i aquest panorama descoratjador que les envolta, s'organitzen per construir alternatives.

Boicoteja a les joves de La Xesca, al·legant de manera paternalista que un desallotjament seria pel seu bé i esquivant així, molt estratègicament, el debat polític sobre la evident manca d'espais per al jovent a Sant Cugat. Situació que també reivindica l'Aplec Jove i que van reclamar mitjançant els pressupostos participatius amb una proposta que està entre les finalistes.

Que la proposta de l'Aplec Jove d'un espai polivalent per a les joves està entre les finalistes? Aquest dimarts també hem sabut per una roda de premsa que la proposta d'espai jove finalista ha sofert la intervenció del govern de la ciutat i s'han carregat l'ànima del projecte presentat: l'autogestió. Ja deia jo que era massa bonic per ser veritat! Al final haurem de rendir-nos a l'evidència: el govern municipal és l'enemic número 1 del jovent organitzat santcugatenc.

CECÍLIA ARANDA és membre d'Arran



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.