Un nou cas cada tres segons


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 28/oct/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'any 2007 es va crear l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer (AFA), del Vallès Occidental. L'AFA, que té la seu comarcal a Sant Cugat, va néixer sense afany de lucre amb l'objectiu de donar suport, informació i orientació a les persones que tenen cura de malalts d'Alzheimer, per raons de parentiu, i fa una tasca molt important -extraordinària, n'hauríem de dir-, per pal·liar les conseqüències que té aquesta malaltia en l'entorn familiar on s'esdevé.

No tinc cap dubte que la ciència aconseguirà vèncer aquest mal. De fet, n'hi ha prou de mirar enrere per veure que s'ha avançat força en el diagnòstic precoç de l'Alzheimer, i tot apunta que aviat es podrà detectar mitjançat una anàlisi de la parla espontània, és a dir, enregistrant la veu dels pacients mentre enraonen de manera relaxada sobre un tema personal, o amb una simple anàlisi de sang. En aquest darrer cas, el mètode serà molt menys invasiu que l'actual, ja que no necessitarà una anàlisi amb líquid cefaloraquidi, que allarga els processos d'avaluació i comporta una punció lumbar.

Ser testimoni de la degradació mental d'una persona estimada i veure que arriba al punt que ja no ens reconeix és molt dolorós. Els malalts es queden orfes d'identitat i de records i travessen estadis cada cop més greus: manca de memòria, problemes de llenguatge, problemes a l'hora de fer coses senzilles, desorientació, pèrdua de la facultat de raonament, dificultat per elaborar pensaments, canvis sobtats d'estat anímic, canvis de comportament, pèrdua d'iniciativa... És terrible, ja ho veiem. I encara més si tenim en compte que l'Alzheimer afecta una de cada deu persones més grans de 65 anys i va per davant del càncer i de l'infart.

Per totes aquestes coses, em fa feliç poder dir que la representació de l'obra teatral 'Abans que pugi el teló', que es farà aquest diumenge 30 d'octubre al Casal de Cultura de Valldoreix, a les 7 de la tarda, a un preu mòdic de 5 euros, serà a benefici de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Vallès Occidental. Tant a mi, en qualitat d'autor de l'obra, com als seus intèrprets, Jaume Pla, que n'és el protagonista, i Salvador Fenollar, ens fa molt feliços aportar-hi un granet de sorra per millorar l'assistència a aquestes persones dins el marc de la 23a Mostra de Teatre de Valldoreix. Hem de tenir present que el cost per malalt comença essent de 5.000 euros de mitjana, després s'enfila als 22.000 euros, i arriba, en les fases més greus, als 41.000 euros. Són moltíssims diners. I de les cures, cada família n'assumeix el 87%. Veniu, passeu-vos-ho bé, i contribuïu-hi també vosaltres amb la vostra presència. Cada tres segons es diagnostica un nou cas al món, i tots en som candidats.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat
@valex_cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.