En defensa d'allò públic


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 28/oct/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja fa uns quants dies que tots plegats anem de bòlit amb el tema de l'Hospital General de Catalunya. Ha quedat clar que el Conseller Comín vol 'recuperar' l'activitat pública que l'Hospital fa per passar-la als centres públics de la comarca. Molta gent s'ha posat les mans al cap com si proposés una heretgia, quan seria lògic pensar allò de què cadascú fa el que li toca.

No dubtem que a l'Hospital General li va de perles els 12 milions d'euros que rep del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT), però ni els ha rebut sempre ni se suposava que els havia de rebre quan es va construir. Així que potser cal posar-hi serenitat i no fer escarafalls. Potser el que cal és que busquin més clientela, com fan totes les empreses quan tenen problemes.

Però més enllà del cost d'aquesta mena de negocis, el que ens preocupa és el missatge que es dóna de què sense aquest servei es perdrà qualitat assistencial. Això vol dir que algú segueix pensant que la qualitat i l'excel·lència la té la privada. Potser és més confortable, però quan tenim un problema de debò anem a un centre públic. Per alguna cosa deu ser.

I aquest mantra de la qualitat i l'eficiència de la cosa privada es pot aplicar a moltes altres activitats. Però si mirem com acaben moltes empreses veurem que capitalitzen els negocis però socialitzen les pèrdues que gairebé sempre acabem pagant la ciutadania. I només cal que mirem l'escàndol dels rescabalaments de les entitats bancàries per veure clar on han anat a parar una quantitat ingent de diners que no cal dir que haguessin pogut servir per donar aixopluc a mil necessitats de tota la ciutadania.

Així, doncs, hem de cuidar la cosa pública perquè ens pugui oferir un bon servei del qual en puguem gaudir tots i totes i que esdevingui un element essencial de l'equitat i la igualtat de tota la ciutadania.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.