Seguretat ciutadana: un any perdut


  • Comparteix:

alvaro.benejam

Álvaro Benejam


Publicat: el 30/oct/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Analitzar les polítiques de seguretat del govern municipal en aquest mandat és constatar la història d'un fracàs que va començar quan la nostra alcaldessa, Mercè Conesa, va decidir que volia ser Ada Colau, nomenant-se a si mateixa regidora de Seguretat, oblidant-se de la dita que diu allò de 'qui molt abraça, poc estreny'.

Aquest primer error, conjuntament amb la decisió de no crear la figura d'un coordinador polític a l'àmbit de seguretat i la impossibilitat de dedicar-se a les tasques del càrrec, en haver de compaginar-lo amb les seves altres dedicacions al front de la Diputació de Barcelona o al seu partit, a més de les que li són pròpies com a alcaldessa, han fet que l'àmbit de seguretat ciutadana hagi estat políticament abandonat durant prop d'un any, deixant la Policia Local i els seus agents en una situació incòmoda, amb un profund malestar en el si del cos policial, i amb la sensació de deixadesa que ha estat un llast a l'hora d'abordar diferents problemàtiques que pateix el municipi.

Malgrat els advertiments d'alguns grups de l'oposició, entre ells, el del Partit Popular, no ha estat fins poc abans de l'estiu que l'alcaldessa ha pres consciència de l'impossibilitat de poder compaginar els seus múltiples càrrecs amb la dedicació a un àmbit complex i que requereix del màxim de compromís, decidint-se a crear la figura d'un director de Seguretat Ciutadana i delegant les competències polítiques de seguretat en la primera tinent d'alcalde, Cristina Paraira.

Conscients, des del PP, del creixent malestar i preocupació entre la ciutadania per la sensació d'un augment dels robatoris amb força a domicilis, que s'ha vist confirmada amb diferents dades fetes públiques en els darrers mesos per part de la conselleria d'Interior de la Generalitat i del ministeri de l'Interior, que confirmaven l'augment d'aquests delictes en més d'un 50% respecte a l'any anterior i situant Sant Cugat en la segona ciutat de més de 10.000 habitants de tot Espanya amb la taxa de robatoris a domicilis més alta, i coneixedors de la manca d'efectius que pateix Mossos d'Esquadra a la ciutat, amb només una setantena d'agents, quan d'aplicar la ràtio que estableix el propi Parlament de Catalunya, n'hauríem de tenir prop de 225, vam presentar una moció al plenari del passat mes de juliol instant la Generalitat a augmentar el nombre d'agents a la nostra ciutat.

Doncs, bé, lamentablement, la moció no va prosperar. El govern municipal, a més d'acusar-nos de voler generar alarmisme i desconèixer les dades sobre delictes que els vam aportar i que amb el temps malauradament s'han confirmat, va acusar-nos, en veu de la tinent d'alcalde, Cristina Paraira, de voler convertir el municipi en un 'estat policial', només pel fet de reclamar els agents que ens corresponen. Altres, com la portaveu d'ERC, Mireia Ingla, ens van deixar la perla de qui volgués més seguretat que contractés seguretat privada i se la pagués de la seva butxaca, una frase que quedarà per a la història dels plens municipals i que cadascú valori segons cregui convenient.

Afortunadament, les coses han canviat després de l'estiu i, ara sí, l'alcaldessa i el govern municipal, atrapats pel pes de les dades fetes públiques, els constants robatoris a comerços emblemàtics de la ciutat i la creixent indignació ciutadana ha decidit rectificar i intentar posar-hi remei, i allò que ens negava al mes de juliol, sembla que ara ho veu una necessitat i s'afanya a reclamar al conseller d'Interior més agents (el doble dels que tenim segons va manifestar en el pregó de la Festa Major del barri de Sant Francesc), tot i que aquest, de moment, no s'hi ha compromès.

Des del Partit Popular aplaudim aquest canvi de criteri en el govern municipal i estarem al costat d'aquest si ens necessita en aquesta qüestió. Tot i això lamentem que aquesta petició arribi tard i només quan s'han vist forçats pels esdeveniments.

Ara, sembla que toca enviar pamflets a les cases a costa dels contribuents, explicant diferents accions que s'estan duent a terme per combatre la delinqüència, però sobretot per intentar rentar la cara d'una alcaldessa i d'un equip de govern que no han estat a l'alçada del que Sant Cugat requereix en les seves polítiques de seguretat.

ÁLVARO BENEJAM és portveu del PP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.