La investidura de Rajoy: un fracàs compartit


  • Comparteix:

pablo.beceiro

Pablo Beceiro


Publicat: el 5/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A l'hora de buscar responsabilitats per la continuïtat de Mariano Rajoy a la presidència del govern, tothom mira eal PSOE. Tanmateix, els socialistes han estat els únics que han intentat -durant tot l'any 2016- amb totes les seves forces un pacte transversal per formar un govern de progrés i evitar així la continuïtat del govern conservador del PP.

C's ha buscat també la formació del govern, cert, però de qualsevol govern, i han donat suport a Rajoy de president, contradient els seus compromisos electorals. A més, tancant portes, s'han negat sistemàticament a negociar amb Podem, com si aquest fos el seu objectiu polític (frenar l'accés de Podem a les institucions) per damunt de la denúncia de la corrupció del PP.

Podem -seguint les directrius polítiques de Pablo Iglesias junior i arrossegant els comuns catalans, les marees gallegues i Compromís valencià- ha preferit el govern de Rajoy a donar suport a un govern que hagués pogut portar a terme totes les polítiques de progrés en favor de la gent. Ha preferit intentar avançar els socialistes com a líders de l'esquerra, i tots estem pagant ara el preu de la seva ambició.

El nacionalisme conservador i l'esquerra independentista, amb el seu posicionament del tot o res, no han mai entrat en una negociació realista, buscant compromisos que haguessin fet possible avançar també en el camí dels seus objectius. Prefereixen continuar vivint en la resistència i la protesta permanent contra Rajoy i el PP, responsabilitzant al govern central de tots els mals que ens assoleixen, a participar en la construcció d'un futur comú que afavoreixi les condicions de les vides quotidianes dels catalans. Ho hem d'admetre, els independentistes estan sempre més còmodes 'contra Rajoy' perquè els fa créixer, i no buscaran mai un acord que faci fora al PP del govern perquè afebliria les seves ambicions polítiques.

L'experiència d'aquests darrers deu mesos de negociació impossible ens demostra que l'única possibilitat d'un govern que faci les polítiques que necessita la gent, unint creixement econòmic, defensa dels serveis públics per tothom, lluita per la sostenibilitat mediambiental, equilibri i harmonització territorial, creació d'oportunitats, defensa radical dels drets humans -tant a l'àmbit local com a l'esfera internacional- i enfortiment del posicionament d'Espanya en el context internacional i de la construcció de l'Europa de tots... és el projecte dels socialistes d'aquí i d'arreu.

Per aconseguir-ho, els socialistes han de demostrar abans la seva coherència -amb una eficaç oposició al Congrés- i la consistència de la seva oferta política, no només avalada per la seva trajectòria històrica, sinó per un projecte de futur -construït sobre els sòlids pilars dels principis socialistes- que generi il·lusió i esperança d'unes millors condicions per a tothom.

PABLO BECEIRO és militant del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.