L'espectacle no pot continuar...


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 4/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Les persones que ens dediquem a la política tenim una única gran funció, representar la ciutadania. Sembla molt lògic vist d'aquesta manera, però sovint les dinàmiques en què estem instal·lats fan que no sigui del tot així. Hi ha qui deixa de representar el col·lectiu pel qual ha estat elegit de forma explícita amb trencament, i al ple de Sant Cugat n'hem tingut un exemple recent. Però em preocupa més quan es fa de forma més subtil.

Hi ha polítics que parlen per a ells mateixos, que allò que diuen no forma part de debats amplis, que han perdut el costum de consultar i deixar-se aconsellar, d'escoltar i ser útil per a les persones que l'han elegit. És evident que el nostre sistema d'eleccions cada quatre anys no facilita la fiscalització per part de la gent que vota, i que els partits polítics funcionen de formes molt diverses, uns de forma més oberta i eficient, i altres amb més opacitat.

Però és important que ens dotem de mecanismes que facin útil la política, i això implica lluitar contra la idea que els representants polítics puguem fer i desfer sense filtres ciutadans i que deixem de parlar només per a nosaltres mateixos. A Sant Cugat, en política municipal, hem instal·lat la idea que des de l'oposició la nostra feina és fer mocions -de forma gairebé mecànica-, buscar el ressò de la premsa, i fer intervencions estel·lars al ple. Això implica que els plens siguin llargs, que cada partit hi situï els seus temes, i ningú renunciï a no opinar mai sobre res que els altres puguin plantejar, com és lògic.

Hem convertit el ple en una mena de circ on els regidors i regidores sortim no a debatre, no a confrontar, sinó a fer la pixadeta, i no donem rellevància a tota l'altra feina que fem o que podríem fer. Feina de plantejar dubtes, de rebre explicacions, de copsar opinions, d'aprendre coses de la nostra ciutat i aplicar aquests coneixements en millorar la vida de les persones.

No tinc una solució màgica per desviar el focus d'atenció i deixar de fer, el tercer dilluns de cada mes, un espectacle per a qui tingui la paciència d'aguantar-lo. En qualsevol cas, seguirem insistint en el que és menys visible i dedicarem menys esforços en allò que ens fa sentir menys útils.

RAMON GUTIÉRREZ és regidor d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.