Un congrés tranquil i pressupostos


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 12/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'Catalunya, temps de canvi'. Així ens presentàvem els socialistes en el nostre XIIIè Congrés, on Miquel Iceta va ser ratificat com a primer secretari en unes primàries exemplars. També vam coincidir en la voluntat de construir un PSC més fort, més unit i més útil, creixent en quantitat i qualitat però sense perdre l'identitat ideològica ni l'ideari. Entre la majoria de les propostes santcugatenques que el congrés ha assumit hi ha l'enriquiment del programa i del discurs socialdemòcrata, l'actualització dels estatus i reglaments i del codi ètic. També s'ha assumit la importància de recuperar l'autonomia local, la transparència en la gestió i la rendició de comptes. I, per acabar, la necessària valoració i actualització de l'acord federal amb el PSOE.

Sens dubte haurem de fer un esforç i apostar per una nova renovació del socialisme i del progressisme, sense sucumbir en una macedònia de sigles i d'espais compartits. Podem sumar i remar en el mateix sentit per arribar a consensos, però el PSC i els socialistes hem demostrat ser útils en temps de dificultats i ara també ho serem en temps de recuperació, amb una actitud responsable i propositiva. Sant Cugat també serà part d'aquesta renovació, amb l'enriquiment del debat i la connexió amb la ciutadania, els barris, els carrers i les places.

Al mateix temps, a Sant Cugat, ens trobem en una amalgama de 'processos pressupostaris' entrellaçats i amb al dificultat de fer-los entendre a la població. Si anem de major a menor importància, ens trobem amb uns pressupostos que superen els 135 milions d'euros, xifra que denota la recuperació d'anys passats (vam fregar els 150 milions d'euros en el punt més alt). Quasi ratllem el doble de pressupost de Cornellà o Sant Boi de Llobregat amb una població similar, i ens quedem a poc d'atrapar els pressupostos de Sabadell i Terrassa, amb el doble de població que Sant Cugat. Cal doncs seguir potenciant aquesta vessant més social, i per això els socialistes presentarem propostes per millorar la redistribució, les relacions humanes i els barris.

Un altre pressupost és el del procés participatiu. Com sabeu, hem estat crítics en el procediment, doncs ens vam sentir exclosos en el moment de l'acceptació de les propostes. Tot i reconèixer que n'hi ha d'algunes que les podríem acceptar com a finalistes, la votació final ens ha deixat decebuts. En fi, la ciutadania ha triat, segurament no al gust de tothom, i el pes poblacional ha decantat l'elecció dels projectes.

El darrer pressupost és el de lliure disposició dels barris, més proper donat que els projectes van destinats a la millora dels barris. És important preservar aquests pressupostos en aquells indrets amb menys tradició participativa.

Tots tres posats en un mateix període confonen a la ciutadania. Potser cal aprendre'n i fer-ho en terminis clars i diferenciats, amb campanyes de comunicació diferents i projectes particulars.

Per això, en temps de canvis, el PSC de Sant Cugat ha de seguir impulsant canvis i oferir-se com a instrument d'aquest canvi. Hem de ser cada dia més útils en una societat i en un municipi que canvia ràpidament, amb polítiques públiques adequades responent a les demandes i necessitats dels conciutadans, formulant noves propostes transformadores. El PSC ha estat, és i seguirà sent un partit responsable, aportant tranquil·litat i propostes, serenant el debat, consensuant i agrupant esforços.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.