Ara, passem a l'acció


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 18/nov/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els 'corrents en jet' preveuen que la setmana vinent arribi una nova onada de fred i, ara que ja m'he hagut de sentir allò de 'on vas amb bufanda? Els d'Iniciativa no dèieu que hi havia escalfament global?', em preocupa el que em tocarà aguantar a partir de dilluns... Sembla que hauré de recordar de nou la diferència entre temps i clima, o els rècords que el nostre planeta està batent.

Estem batent tots els rècords d'escalfament global i de concentració de diòxid de carboni. La temperatura mitjana dels nous primers mesos d'aquest 2016 ja se situa gairebé un grau per sobre de la mitjana del període 1961-1990, que és el que sovint es pren com a referència. La política segueix immòbil però el canvi climàtic no es deté i, malgrat que es tracta d'un fenomen global, els seus impactes són molt diversos en les diferents regions del planeta. Sabem que el nostre país serà un dels que més es veurà afectat per l'augment de les temperatures i la desertificació, així com per altres fenòmens meteorològics de caràcter extraordinari que s'aniran reproduint cada vegada amb més freqüència.

No obstant això, el govern de l'Estat demostra una clara manca de compromís i s'allunya de la tendència de la UE, amb un repunt de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, amb un augment d'un 3,2% el 2015 respecte del 2014 i un 18% respecte del 1990. El PP és enemic del medi ambient i dels models energètics sostenibles i així ho demostra amb el paper purament testimonial que està jugant al COP22 a Marràqueix.

Cal deixar-se de bones intencions i cal que passem a l'acció. És imprescindible la ratificació immediata dels Acords de París. Impulsar la transició cap a un model energètic alternatiu basat en les energies renovables i que promogui l'autoconsum, l'eficiència i l'estalvi energètic, reduint així les emissions. I sobretot, i aquí tenim un paper clau els municipis, implementar programes de mobilitat urbana que fomentin l'ús del transport públic i l'abandonament del vehicle privat i impulsar mesures de fiscalitat ambiental que incentivin canvis de comportament que es considerin positius des del punt de vista ambiental.

Ja no valen més excuses, ni polítiques que es quedin a mitges, no tenim planeta B.

RAMON GUTIÉRREZ és regidor d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.