Recordant Montserrat Roig


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 16/des/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest any en fa 25 que la Montserrat Roig ens va deixar. Ara ja seria una dona gran, però quan va marxar era jove i plena de vida. A Sant Cugat tenim una avinguda molt llarga que porta el seu nom i és aquí on Dones amb Iniciativa li vol retre un petit homenatge abans que s'acabi l'any. L'acte el farem aquest dissabte a les dotze del migdia davant el monòlit dedicat a ella. Serà un acte senzill, gens ostentós, però que el volem sentit.

La Montserrat era una dona activa, inquieta, que en la seva joventut va fer teatre a l'escola Adrià Gual, al costat de Ricard Salvat i de Mª Aurèlia Capmany. Dos personatges de gran influència en la Barcelona de l'època, grisa i trista i que van ser cabdals per a la seva formació. Allà va conèixer gent que era com ella, que participava de les mateixes inquietuds i que estava convençuda que calia obrir la societat i la cultura. Sembla que era una bona actriu però, finalment, no es va decantar per aquet ofici i es va dedicar en cos i ànima a escriure. I per aconseguir-ho es va fer un tip d'estudiar i treballar, ja que no era fàcil per a una dona obrir-se espai en el mon literari en català.

No només va escriure novel·les, també va fer periodisme sempre crític amb el poder i gràcies a ella vam poder conèixer les vides de persones sense nom, represaliades i que sense la seva aportació mai haguessin sortit a la llum. El relat dels catalans als camps nazis n'és el resultat més clar. Ella mateixa va participar en totes les mogudes de la lluita antifranquista, va seguir batallant durant els anys de la tèrbola transició i en els de la nounada democràcia.

Però va ser, sobretot, una dona que va saber prendre el control de la seva pròpia vida, va defensar el feminisme com una opció de vida necessària, allunyat del feminisme oportunista que pretenia fer creure, encara avui potser és així, que qualsevol dona pot arribar on vulgui si s'ho proposa. I això calia defensar-ho entre una gent d'esquerres que no sempre entenia què volien aquelles dones.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.