La igualtat efectiva entre dones i homes pot ser inconstitucional?


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 22/des/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En el darrer ple d'aquest any hem aprovat una moció a instàncies d'ERC-MES (però subscrita també per la resta de grups municipals excepte el PP i C's) sobre la constitucionalitat de la Llei 17/2015 d'igualtat efectiva entre homes i dones i per la defensa de les dones al treball en igualtat d'oportunitats. D'una banda denunciàvem per enèsima vegada la discriminació que pateixen les dones, en aquest cas en l'àmbit del treball, i de l'altra l'obsessió del govern del PP/TC de declarar inconstitucional totes les lleis que emanen del Parlament de Catalunya.

Quan parlem de justícia social, és a dir de donar les mateixes oportunitats a tothom per tal que pugui tirar endavant una vida digna, ens referim a una cosa tan fonamental en ple segle XXI com és la igualtat i la no discriminació de ningú per raó de raça, del lloc on has nascut, de la religió que practiques o per no practicar-ne, d'opinió o de sexe entre d'altres. Totes elles igual d'execrables, afectin el nombre de persones que afectin.

Ara bé, només hi ha una causa de discriminació que afecta la meitat de la població mundial, que és la discriminació per raó de gènere. Les dones, només pel fet de ser-ho, estem tractades injustament perquè no se'ns reconeix els mateixos drets que els homes. Es tracta d'una discriminació estructural, perquè ve fomentada pel model de societat patriarcal que tenim i això sense cap dubte ens costarà molt de revertir.

Les lleis òbviament hi ajuden, la igualtat formal està garantida en els països desenvolupats i democràtics, però encara som molt lluny de la igualtat real o efectiva.

La llei 17/2015 pretén precisament avançar cap aquesta igualtat efectiva i per això va ser aprovada per unanimitat per totes les forces polítiques que configuren la cambra catalana. Però darrerament a Catalunya les bones notícies duren poc i quan aconseguim lleis per avançar socialment i fer un país molt més just, moltes vegades amb el suport unànime del Parlament, el govern del PP i el TC, 'tanto monta monta tanto', es carreguen el consens en pro d'algun article de la seva sacrosanta constitució perquè per ells el benestar de la gent no és la seva prioritat.

Us en posaré un exemple perquè no sembli que faig demagògia. Els articles que han estat declarats inconstitucionals pel TC preveuen mesures específiques per prevenir l'assetjament sexual en l'àmbit de les empreses, la presència d'un delegat sindical que en les negociacions col·lectives vetlli per la igualtat de tracte, la representació paritària d'homes i dones en aquestes negociacions, incorporar la perspectiva de gènere en els expedients de regulació d'ocupació... Sens dubte mesures que representarien un pas més cap a la igualtat efectiva de dones i homes.

És evident que això no ens ho podem permetre com a societat; els catalans i les catalanes ho volem canviar, volem una societat més justa i més igualitària i ja sabem que l'únic canvi possible és una república catalana que respecti les decisions preses per les nostres institucions democràtiques. Qualsevol altre canvi no ens servirà per a res.

MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.