El 2016 és per als vegans


  • Comparteix:

bibiana.navarro

Bibiana Navarro


Publicat: el 19/gen/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ser vegà o vegana no és només una tendència o moda. A partir d'ara és una expressió formada amb la paraula que 1.700 ciutadans han triat com a neologisme del 2016, una proposta que l'Observatori de Neologia del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la Universitat Pompeu Fabra i de l'Institut d'Estudis Catalans llancen per tercer any consecutiu.

El veganisme és una pràctica que consisteix a abstenir-se de menjar productes d'origen animal (com la carn, el peix, els làctics, els ous, la mel, etc. i altres productes derivats com el cuir o les pells) i a adoptar un estil de vida basat en el respecte total als animals, ja que la majoria provenen d'explotacions intensives on no es respecten gens les seves necessitats bàsiques ni els seus drets com a éssers vius, patint mutilacions i maltractaments en unes condicions deplorables d'aglomeració per obtenir-ne el màxim de rendiment possible.

Un teòric dels drets dels animals, Gary Francione, argumenta que 'tots els éssers, en tant que són sensibles, haurien de tenir un dret: a no ser tractats com a propietats' i que l'adherència al veganisme ha de ser el punt de partida de tots aquells que veuen els altres animals com a posseïdors d'un valor moral que els és intrínsec. També diu que la recerca de millors condicions per als animals en comptes de l'abolició del seu ús, és semblant a un 'delinqüent cavallerós' que ataca les seves víctimes sense colpejar, però que les perjudica igualment.

Avui dia són cada vegada més les celebritats que es fan vegetarians o vegans: començant pels antecessors com en Leonardo da Vinci o en Benjamin Franklin, fins a la Jane Goodall, el Paul McCartney, l'Alanis Morrisette, la Brigitte Bardot, la Natalie Portman, les germanes Venus i Serena Williams, en Henry Ford, l'Anne Hathaway, l'Alicia Silverstone, en Jared Leto, en James Cameron, la Pamela Anderson, en Jason Mraz, en Brian Adams, en Moby i molts d'altres.

BIBIANA NAVARRO és membre de la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.