Marxa per la dignitat de la pagesia


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 28/gen/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui hi haurà a Barcelona una gran concentració de tractors, vinguts d'arreu del país per protestar per les condicions dels seu treball. Només la Unió de Pagesos podia haver estat la gran organitzadora d'aquest esdeveniment, i és de justícia recordar que va ser un socialista vendrellenc un dels fundadors d'aquest moviment de la pagesia catalana i d'esquerres, en José Vidal Riembau, 'Pep Jai', definit com pagès, activista, sindicalista i polític. La Unió de Pagesos ha esdevingut la principal força reivindicativa del món obrer de pagès i ramader, hem fet nostres les seves reivindicacions i demandes, i volem fer-nos ressò del seu manifest.

No hem d'oblidar que Sant Cugat deu el seu passat a la seva tradició agrícola, a la disposició dels seus camps, a una joia arquitectònica com és el Celler Cooperatiu, o el seu lligam al camp amb les vinyes desaparegudes per la fil·loxera. Precisament ahir rebíem al Consell Comarcal del Vallès una de les columnes de tractors de la Catalunya central. Sant Cugat hi era present, vàrem compartir les seves demandes i anhels, la seva preocupació per la terra i el seu malestar pel tracte rebut fins ara pels responsables de la Generalitat i de l'Estat.

Tenim l'obligació de ser solidaris encara que la nostra comarca i al nostra ciutat ha renunciat a aquest sector productiu. No ho hem de fer per tradició ni romanticisme, ho hem de fer perquè s'encarreguen d'una bona part dels aliments que mengem, perquè són qui cuiden les majors extensions de terres del nostre territori, perquè de la seva feina se'n deriven molts llocs de treball auxiliar i perquè fan que molts racons de la nostra geografia encara estiguin habitats.

El sector agroalimentari es troba en una situació complexa i crítica: el consum augmenta un 10% al món, i aquest sector suposa un 3,6% del PIB català, essent Catalunya un dels principals clústers agroalimentaris d'Europa. Això contrasta amb unes polítiques públiques errònies, tant de l'Estat Espanyol com de la Generalitat de Catalunya, que fan que molts productors hagin d'abandonar la seva activitat.

La paradoxa és que mentre els costos de producció no paren de pujar, el preu que reben els productors cauen constantment, i el valor posat al mercat augmenta. Aquesta situació fa que moltes explotacions siguin deficitàries i insostenibles.És per això cal que escoltem les seves demandes, per la dignificació i reconeixement del paper de la pagesia en la societat, el respecte a la voluntat democràtica de la pagesia professional catalana de ser representada institucionalment en més de dos terços per Unió de Pagesos, per uns preus remuneradors per a la pagesia, per respecte a les prioritats en el desenvolupament rural, per la gestió diligent i eficaç de la fauna salvatge, i a favor d'aturar les arbitrarietats amb uns espais agraris protegits i productius.

Des del PSC de Catalunya i de Sant Cugat donem suport al primer sector, cal mostrar públicament que ens tenen al seu costat i que ens sumem als seus requeriments. 'PER LA DIGNITAT DE LA PAGESIA' i força a UNIÓ DE PAGESOS!



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.