El govern espanyol paga totes les beques excepte les dels estudiants catalans


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 2/feb/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En un miserable acte de discriminació, quelcom que perjudica tots els estudiants becats de Catalunya, el ministeri d'Educació espanyol ha pagat les beques de tots els estudiants de l'Estat menys les dels catalans. Fins a 158.000 estudiants catalans (70.000 dels quals estudiants universitaris) encara no han cobrat la seva beca. La situació posa en risc justament a les persones més vulnerables de la nostra societat: les beques s'atorguen en funció del nivell de renda de les famílies. Hi haurà qui pensarà que això és una altra desafortunada coincidència, com ho és el fet que les Rodalies a Catalunya funcionin com ho fan, però lamentablement les coses són com són i no responen a l'atzar. Una nova mostra de l''operación diálogo' que ha engegat l'executiu espanyol. Estic convençut que entre les famílies afectades no totes són independentistes, però amb la indigna actitud del govern espanyol ja tenen un motiu més per tornar-s'hi.

La situació esdevé encara més lamentable si analitzem l'actual sistema unitari i centralista de beques, un sistema pensat des d'una òptica hispanocèntrica, que òbvia la realitat catalana. Només té en compte el nivell d'ingressos, obviant el diferent cost de la vida a cada territori. Així doncs, si bé és cert que a Catalunya el nivell de renda és més elevat, el cost de la vida també ho és. Anualment, fent referència al sistema universitari, els estudiants que reben beca a Catalunya són un 20% menys que els de la mitjana del conjunt de l'Estat. Així mateix, els estudiants catalans representen vora el 15% del total d'estudiants universitaris de l'Estat. Tanmateix, només reben el 10% de les beques, en una situació que fa més de 20 anys que dura. Sens dubte, un sistema injust i insolidari.

Tot això encara és més greu si tenim en compte que la Generalitat fa 23 anys que hauria de gestionar la regulació, convocatòria, execució, tramitació, resolució, notificació, acreditació, pagament, control, verificació i inspecció de totes les beques i ajuts a l'estudi dels estudiants catalans. De ser així, la situació actual de les famílies afectades que encara no han cobrat la beca que els correspon s'hauria evitat. Des de l'any 1994 que el ministeri d'Educació va convocar les primeres beques i ajuts universitaris, la Generalitat de Catalunya les va recórrer al Tribunal Constitucional i aquest, actuant amb la rapidesa que el caracteritza, especialment quan quelcom pot beneficiar Catalunya, va resoldre el 2001 que l'Estat havia de transferir a la Generalitat la competència en matèria de beques.

Des d'aleshores succeït ja tres sentències del Tribunal Constitucional, la darrera de l'any 2016, en què s'exigeix al Govern espanyol que traspassi les beques a la Generalitat. Tanmateix, sembla que el govern espanyol, lluny de complir amb les sentències del seu Tribunal Constitucional, en un exercici d'enorme hipocresia, ha decidit que no només no traspassa les beques a la Generalitat, sinó que a més a més de moment cobraran les beques tots els estudiants de l'Estat espanyols menys els de Catalunya. El que ha succeït és un veritable escàndol i, lamentablement, només és una mostra més de l'actitud del Govern espanyol per perjudicar la classe treballadora catalana.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.