La maternitat, un estereotip més?


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 24/feb/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El 8 de març commemorarem el Dia de les Dones que, si més no, pot servir perquè fem alguna reflexió del que encara avui significa ser dona i de tots els rols que la societat ens encomana. I un d'ells que s'ha posat darrerament sobre la taula és el paper de ser mare. No cal dir que en tenim molts d'altres, però possiblement aquest és el més emblemàtic.

La societat no mira amb bons ulls les dones que no són mares i considera que els falta alguna cosa molt important per estar del tot realitzades. Però la percepció empitjora i molt si una confessa que no és mare perquè no ho vol ser. Aquí hem tocat ós. Els motius de la decisió poden ser molts i diversos, i el més probable és que sigui fruit de la voluntat pura, d'una decisió presa amb tota la reflexió del món. I certament hi ha dones per les quals la maternitat no és en absolut una prioritat i consideren que n'hi ha moltes d'altres que li passen per davant, de la mateixa manera que hi ha molts homes que també pensen així.

I potser encara pitjor és quan unes mares amb fills s'atreveixen a dir en públic que això de ser mares no és tan meravellós, que no són més felices ara que abans de parir i que se senten frustrades per ser-ho. Recentment una periodista, Samanta Villar, ha expressat això i se li ha fet un vertader escarni públic. Aquesta situació és la que una sociòloga israeliana, Orna Donath, ha reflectit en el llibre 'Madres arrepentidas' basat en un ampli estudi que recull les opinions de moltes dones que es manifesten en aquest sentit.

I resulta curiós que la pregunta freqüent que se li fa a una dona de si no pensa tenir fills o que si triga massa 'se li passarà l'arròs' i coses similars, no se li faci gairebé mai a un home, i no perquè no vulgui ser pare, sinó perquè se suposa que no és la seva obligació ser-ho.

No cal dir que, més enllà de la voluntat expressa de renunciar a la maternitat, avui hi ha molts altres factors que, per si sols, també hi ajuden: la precarietat laboral, molt més accentuada en les dones, la diferència de salaris respecte als homes, la falta d'ajuts per poder compatibilitzar els fills amb la feina i moltes altres. I malgrat totes aquestes dificultats, la societat considera que tenir fills és una prioritat per les dones i que cal tenir-ne per sentir-se totalment realitzades. I això sense comptar amb totes les implicacions mèdiques i amb tot el negoci que, en molts casos, se n'han derivat.

Malauradament no és l'únic estereotip que cal eliminar, n'hi ha molt altres, però cal fer un esforç per anar-los esborrant per retornar a les dones tota la seva capacitat d'escollir.

ROSER CASAMITJANA és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.