Explorant les fronteres de l'obediència


  • Comparteix:

joan.puigdomenech

Joan Puigdomènech


Publicat: el 27/feb/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa massa dies un ciutadà exposava les seves raons per les quals una proposta que s'havia fet per a implementar a la ciutat li semblava incorrecta. Fins aquí perfecte. Per a reblar el seu raonament acabava dient '... i, a més, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ho prohibeix'. Venint el raonament de qui venia, que no crec que sigui gaire aficionat a l'obediència, em va semblar un comentari peculiar. Aturem-nos aquí. Tot i que és una anècdota, sovint es repeteix aquesta 'coletilla'.

L'existència d'una norma ens ajuda a organitzar-nos en la complexitat d'una comunitat, ens ajuda a evitar el que seria un desgavell. Últimament, però, veig alguns sectors que se'ls fa aigua la boca cada vegada que, ajudant-se d'una norma, aconsegueixen que una iniciativa no tiri endavant. Des del meu punt de vista és una visió completament errònia.

Es més: la sacralització de una norma condueix a la paràlisi i, en canvi, explorar les fronteres del que 'està permès' ens permet descobrir oportunitats que a mig termini modificaran i milloraran la norma. La història de les comunitats n'està farcit d'exemples.

La nostra administració local també explora aquestes fronteres. Tot sovint, sota el nom de 'prova pilot de ...' s'indica que l'administració, amb el compromís de 'rendir comptes' de l'experiència, està duent a terme un eixamplament del que conté la norma, un desbordament de les fronteres de l'obediència amb l'objectiu de comprovar noves possibilitats.

Ui! Espero que amb aquest últim paràgraf no hagi donat munició a aquells que se'ls fa aigua la boca cada vegada que, ajudant-se d'una norma, aconsegueixen que una iniciativa no tiri endavant

I si l'AMB (o qui sigui) m'ho prohibeix? Provem una variant, verifiquem, rectifiquem, tornem a provar, ara allò no funciona però si fem una correcció funcionarà milllor, em sembla que ara sí, etc. Que ningú no es preocupi: és una prova pilot!

I, ves a saber, si d'aquesta manera la frontera de la norma, a petits passos, caminarà una mica més enllà.

JOAN PUGIDOMÈNECH és regidor de Medi Ambient



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.