Princeses i prínceps, mites i llegendes


  • Comparteix:

elena.vila

Elena Vila


Publicat: el 22/abr/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ja tenim aquí una data ben coneguda i estimada per tothom, Sant Jordi. Un dia en què els carrers s'omplen de gent, de roses, de llibres i de bon ambient. Un dia què cadascú el viu a la seva manera: diada de Sant Jordi, diada del llibre, de la cultura, dels enamorats. Però ens hem preguntat algun cop quina llegenda existeix al darrera d'aquest dia? Quin conte i quins missatges estem transmeten als nostres fills? Doncs a grans trets seria, una vegada més, el de la història d'una princesa dèbil, bleda i poruga que espera el príncep valent, fort i salvador, del que una no pot si no enamorar-se'n.

Però per si no era suficient, aquesta història ha derivat en la tradició que els homes regalin roses i les dones llibres. Per sort, mica en mica, som més les persones que anem adaptant la tradició a la realitat, ja que resulta que a les dones també ens agrada llegir (potser hi ha aquí no li agrada que llegim, perquè això ens forma, ens empodera i ens fa una mica més independents) i als homes també els hi agraden les flors.

Qüestionar les relacions de poder, com ho són les patriarcals, requereix, també, explorar els mites i les llegendes en què hem crescut tant com a col·lectiu com de manera personal.

Com he dit abans per sort, cada vegada amb més força i presencia, diferents col·lectius, persones i entitats es qüestionen aquestes llegendes i tradicions pròpies de la societat patriarcal en la que vivim i treballen per donar alternatives fent prendre consciència sobre la necessitat de trencar estereotips de gènere que fomenten pràctiques masclistes.

Per tot això és bàsic que comencem a treballar i reflexionar amb els més petits del que passaria si en comptes d’un cavaller, la protagonista fos una noia forta i valenta que rescatés al príncep o del que passaria si és la noia qui li regala una rosa al príncep. Sant Jordi ens dóna aquesta oportunitat i l’oportunitat de treballar els estereotips de gènere, fomentant l’ús de models coeducatius que transmetin una imatge de les dones fortes, empoderades i lliures, i que siguin protagonistes de les seves històries.

Perquè no proposem històries que trenquin amb el mite de l’amor romàntic? Això ens pot permetre construir noves històries d’amor, d’amistat, de compromís i de lluita, lliures de violències i d’estructures de domini i de poder.

La llegenda de Sant Jordi i la tradició de la diada ens donen una bona oportunitat per fer-ho i es que només trencant amb aquestes idees podrem transformar la societat actual.

Elena Vila és membre del PSC de Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.