Més ocupació i precarietat


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 7/mai/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Passat l'1 de maig , Dia Internacional del Treball, és pertinent parlar de la qualitat de l'ocupació, però també dels registres i indicadors d'aquesta a Sant Cugat. Mentre ens hem de felicitar tots plegats per la davallada de l'atur i parlem de més afiliació a la Seguretat Social al nostre municipi, parlem també de la precarietat laboral com a símptoma i rastre d'allò que ha deixat la crisi en el món productiu i de serveis, i que hem de combatre.

La baixada de l'atur fins al 6,8% respecte a la gent registrada l'abril no ha d'amagar la precarietat laboral que encara ens envolta, no només per les condicions d'aquest treball, sinó pels condicionants que han dut a aquesta precarització. El despropòsit més clar ha estat la darrera reforma laboral del PP, i per més que insisteixin d'altres grups polítics a posar-la al mateix sac que la reforma del govern socialista, poc a veure l'una amb l'altra. La desprotecció total del treballador en la del PP i la debilitació dels convenis col·lectius va anar acompanyada a afavorir i abaratir de manera brutal l'acomiadament, assimilant la temporalitat del treball a un tipus de contracte fix amb garanties mínimes. Les xifres de l'atur no són èxit de la reforma laboral, sinó més aviat de la situació cíclica de la millora econòmica i que empeny la contractació.

Amb tot això, des de les administracions hem de teixir estratègies per garantir la igualtat d'oportunitats i proveir de treball les persones aturades, que respongui a les seves expectatives, i per tant hem de garantir la qualitat del treball que s'ofereix de manera directa i indirecta. És obvi que un dels indicadors d'aquesta dignitat és el salari que s'ofereix.

Moltes institucions, públiques i privades, han realitzat estudis sobre el salari de referència, igualitari a tot l'Estat. Anàlisi de la borsa de compra del lloc on viu, aspectes com el cost dels serveis -transport, educació, sanitat-, el nombre d'integrants de la llar i la seva dependència, aspectes com l'oci o el lleure, etc. Aquests estudis porten a la conclusió d'una xifra concreta i dispar segons el territori, molt lligada a la societat del benestar i al PIB local.

En el cas de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha portat a que el salari que necessita per viure una persona és d'aproximadament 1.044 euros i a Barcelona ciutat de 1.088 euros. Com podeu suposar, a Sant Cugat ens acostaríem a aquesta xifra dels 1.100 euros (no hi ha estudi concret per a la nostra ciutat).

Hem d'aclarir que aquest salari de referència difereix del salari mínim interprofessional (o el mínim que es fixa l'estat per a prestacions i de base en les taules salarials), el problema esdevé quan el marc competencial del nostre Estat no contempla que hi pugui haver disparitats lligades al salari en funció del territori, i que àmbits com el que estem parlant pugui assimilar el salari de referència al mínim interprofessional. És a dir, és competència de l'Estat i cap territori pot legislar en aquest sentit, el que si pot fer és recomanar o realitzar polítiques d'equilibri.

Per això l'aposta des de Sant Cugat és acostar-nos a aquest salari de referència, no només a través de l'oferta de treball públic o els plans ocupacionals, sinó també amb la inserció de clàusules socials a les empreses que tenen contacte amb l'Ajuntament, tant aquelles que hi treballen de manera directa o indirecta (subcontractacions o prestadors de serveis) com aquelles que demanden treballadors a partir de la borsa de treball públic. Com a govern i com a partit polític, aquestes són un exemple d'estratègies i polítiques que poden ajudar a transformar la nostra societat i el nostre municipi.

Pere Soler és tinent d'Alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals i portaveu socialista a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.