Què vol dir 'No és no'?


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 18/mai/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En el ple d'aquest dilluns vam tornar a parlar de violència masclista després que el nostre grup municipal i el de la CUP-PC presentéssim una moció a la qual van donar suport la resta de grups, excepte el PP, que només va votar a favor d'alguns dels acords.

Tant de bo no n'haguéssim de parlar mai més de violència masclista, però la crua realitat és que les dones patim una violència que és exclusivament nostra, és a dir, pel sol fet de ser dones. En ple segle XXI vivim en una societat patriarcal que dia rere dia contempla esverada com moren milers de dones víctimes de la violència masclista. Certament aquests dramàtics casos són irreversibles i excessius, però no només aquests són violència masclista.

Precisament d'això va la moció que vam presentar i que va prosperar dilluns al ple, de violències masclistes que no maten però humilien i vexen les dones, o sigui dels micromasclismes. D'aquells comportaments que es banalitzen i es normalitzen, tant pels homes com també per les dones, perquè es produeixen en un entorn festiu, nocturn, amb aglomeracions de gent i sovint envoltats d'un excés de consum d'alcohol.

¿Com pot ser que aquesta societat tan moderna, tan digital i tan avançada tecnològicament, encara no hagi assumit l'alliberament de les dones, és a dir, que les dones tenim dret a vestir-nos, divertir-nos i en definitiva comportar-nos d'acord amb la nostra voluntat exactament igual que els homes, sense que això signifiqui carta blanca per abusar-ne i a sobre justificar-ho?

Per tal de sensibilitzar i prevenir aquesta mena d'agressions sexuals, les joventuts d'ERC, les JERC, han dut a terme arreu del país la campanya 'No és no' per fomentar unes relacions igualitàries basades en el respecte, el diàleg i lliures de tot tipus de violència masclista.

Ara bé, per aconseguir tot això cal que tots els col·lectius (entitats i organitzacions polítiques juvenils) que estan implicats en l'organització de la Festa Major, en tots els seus espais - el Desplaça, la Festa Major Alternativa i l'Espai Arrel - també participin en l'elaboració del protocol per fer front a la violència sexual, així com en la comissió d'avaluació i seguiment. Ells són els que veuen i senten aquests lamentables episodis i, per tant, són els primers que estan en disposició de donar un cop de mà a les dones agredides que se senten desorientades i massa sovint fins i tot culpabilitzades.

L'apoderament d'aquets col·lectius que fan possible que aquests diversos espais de la nostra Festa Major siguin un èxit d'organització sens dubte és la clau per fer reaccionar la nostra societat i fer-li veure que quan una dona diu no és no, sense matisos ni excepcions. Si tota aquesta gran iniciativa només es duu a terme a nivell institucional, no servirà de res.

Només amb aquesta tasca comuna organitzada i participada per tothom, sobretot per aquells que més ho coneixen, aconseguirem posar fi a unes conductes que assetgen sexualment les dones, potser d'entrada de baixa intensitat però que sens dubte són el substrat de la insuportable epidèmia de la violència masclista.

MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.