Cap a un nou model energètic


  • Comparteix:

xavier.humet

Xavier Humet


Publicat: el 23/mai/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Cada dia és més evident que l'actual model energètic l'hem de canviar, perquè no és sostenible. És un model basat en combustibles fòssils, combustibles que han trigat milions d'anys a formar-se i en unes quantes dècades estem acabant amb ells.

Perquè és un model energètic pensat com un negoci i no com un servei. L'energia, com l'aigua, són un 'bé comú' i són uns serveis bàsics que necessitem per viure. És intolerable que l'actual sistema macroeconòmic l'utilitzi per l'enriquiment d'uns pocs.

Des de la CUP-PC creiem que haurien de ser les administracions públiques, que en teoria estan al servei dels ciutadans, les que impulsessin aquest canvi de model, ara per ara difícil amb els governants que tenim.

I per a mostra, un botó: en la darrera junta de veïns de l'EMD vam presentar una moció per començar a fer aquests canvis i vam proposar contractar la energia elèctrica que consumim a Valldoreix a SomEnergia, cooperativa sense ànim de lucre.

Doncs bé, el govern de CiU-Actuem, encapçalat per Josep Puig i amb el suport de C's, va votar-hi en contra sense entendre el rerefons del que proposàvem, que en realitat no és més que posar un granet de sorra en el canvi de model energètic. I fer campanyes de sensibilització i tallers per ajudar la gent del poble explicant-los com poden estalviar en el rebut de la llum.

I no, senyor Puig, no ens expliqui que els senyors d'Endesa li han presentat un escrit dient que tota la energia que ens subministren a Valldoreix és renovable. El convido a mirar el seu darrer rebut d'Endesa i veurà que l'energia que ens subministra Endesa està classificada com tipus E (de l'escala A, la més neta, fins la G, la més contaminant).

I no, senyor Puig, no és un tema de preu. El preu de l'energia el marca el govern, aquests governs que utilitzen les portes giratòries per col·locar amiguets als consells d'administració de les mateixes companyies elèctriques, i el marge que tenen les comercialitzadores no és significatiu.

I no, senyor Puig, no és un tema administratiu. A Catalunya hi ha 37 administracions que ja son sòcies i 49 que en són clients (Girona, Sant Celoni, Gualba...)

Es tractava de fer un petit gest des de l'EMD apostant pel canvi de model, però no, a Valldoreix no estan per la feina. Que sàpiga el senyor Puig que Sant Cugat ja és soci de SomEnergia per acord del ple.

XAVIER HUMET és vocal de la CUP-PC a Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.