No financeu la guerra, feu-vos objectors a la despesa militar


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 15/jun/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En la darrera dècada, l'Estat espanyol ha doblat la despesa militar. La despesa militar actual se situa entre els 40 i 50 milions d'euros diaris, el que vindria a ser un euro al dia per ciutadà o vora uns 350 euros l'any. És evident que això no lliga amb una cultura de la pau. De fet, ens estan robant els drets socials per mantenir la despesa militar. L'Estat espanyol és el setè exportador d'armes del món i el primer en exportació d'armes lleugeres a l'Àfrica, la qual cosa vol dir la situació vergonyosa que els nens soldat maten i moren amb armes espanyoles. A més a més, la indústria armamentística espanyola és una de les indústries estatals més subvencionades del món. I en aquest context, no pot sorprendre ningú que cada vegada siguin més les persones que fan objecció fiscal a la despesa militar. Persones que no volen finançar l'exèrcit i la indústria d'armes, que no volen ser còmplices de la violació sistemàtica de drets humans que es perpetra amb armes espanyoles i, per tant, decideixen fer objecció fiscal.

Les classes populars del nostre país, de forma cívica i pacífica, van conquerir el dret a l'excepció al servei militar obligatori per motiu de consciència. A més recentment, fins i tot, es va assolir la supressió del servei militar obligatori malgrat la seva previsió constitucional. (En aquest aspecte sembla que la seva inconstitucionalitat no va preocupar tant com el dret de la ciutadania catalana a decidir si volen que Catalunya es constitueixi en un estat). Així doncs, tenim legalment reconegut el dret a no col·laborar físicament per motius de consciència en el manteniment de recursos militars, mentre que també legalment se’ns obliga a col·laborar econòmicament en el manteniment dels recursos militars. Una incongruent paradoxa, el dret a l'objecció de consciència és un dret íntegre que no es pot fragmentar i que en coherència implica l'objecció de consciència a col·laborar amb el manteniment de les estructures militars.

Em sembla curiós que puguis decidir de forma plenament regulada, mitjançant la presentació de la teva declaració de la renda, que part dels impostos que pagues es dediquin a l'Església catòlica i, alhora, no puguis decidir que en comptes de destinar part dels teus impostos a la guerra, els vols dedicar a projectes socials en foment de la pau. De moment, Esquerra Republicana ha estat l'únic partit que ha presentat una Proposició de Llei en aquest sentit. Ho va fer al Congrés dels Diputats l'any 2006, i va ser àmpliament rebutjada.

Per sort, gràcies a la feina constant de moltes entitats d'arreu del país - a Sant Cugat cal agrair-li especialment a Cal Temerari- s'ha anat avançant i des de l'al·legalitat, però amb pronunciaments judicials favorables, cada vegada són més les persones que decideixen que en el seu nom no es financin guerres. Desobeir les normes injustes és políticament necessari, democràticament saludable, èticament exigible i és a l'abast de tothom. Fer-ho és més fàcil del que molta gent es pensa, us encoratjo a entrar al web de Cal Temerari i fer-vos objectors a la despesa militar.

Finalment, tenint en compte que el ple municipal va aprovar, a proposta d'Esquerra Republicana, declarar Sant Cugat municipi de Cultura de Pau i que l'Ajuntament de la nostra ciutat fomentés la cultura de la pau, difongués i donés suport a totes les iniciatives en suport al foment de la pau, el desarmament i la fi dels conflictes armats, la convivència pacifica i la no violència; i tenint present que resulta evident que l'objecció fiscal militar és una iniciativa en suport al foment de la pau, animo el govern municipal a complir la moció i donar-hi suport.

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.