Unes vacances pendents de l’actualitat política


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 20/jul/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És evident que l'actualitat política ocupa en els darrers temps un protagonisme i un espai propis d'una etapa que podem qualificar, sense cap mena de dubte, com a històrica. Aquest context encara ha agafat més volada des que el president i el vicepresident del govern van anunciar la data del referèndum d'autodeterminació per a l'1 d'octubre, amb la qual cosa de ben segur que aquest estiu no serà un estiu normal: una gran part de la ciutadania, i no només els que ens dediquem a això, estarà pendent de la informació política.

Als que som independentistes, o als que simplement tenen clar que el dret a l'autodeterminació és fonamental i inalienable, ens hagués agradat que el referèndum fos acordat amb el govern espanyol i amb tots els mecanismes que s'usa en qualsevol de les eleccions fetes a Espanya des que es va restaurar la democràcia. Però això no ha estat possible malgrat els ingents esforços que s'han fet per convèncer-los d'una obvietat com que votar és l’única manera de sortir d’aquest atzucac.

Un cop evidenciat que no hi ha res a fer ens trobem davant dos fets. Un és que JxS i la CUP han de complir el mandat democràtic rebut a les urnes el 27S del 2015. L’altre, que el dret a l’autodeterminació és un dels primers drets fonamentals reconeguts en la Carta dels Drets dels Pobles, de la Carta de les Nacions Unides i d’altres tractats internacionals signats per l’estat espanyol i per tant assumits per la seva legislació interna.

Així doncs, el dia del referèndum s’acosta i totes les conseqüències que se’n deriven s’esdevenen sense parar un dia rere l’altre. Dit d’una manera col·loquial, ha arribat l’hora de la veritat i en moments com aquests la coherència i el compromís polític són més necessaris que mai per tal de salvaguardar la credibilitat i el respecte de la ciutadania que ha donat suport als projectes polítics, independentistes o no, que van prometre que farien el que calgués per a que la gent d’aquest país pogués decidir el seu futur polític.

El que estem veient aquests darrers dies és la confusió de molts representants públics que o bé es pensaven que no gosaríem arribar tan lluny o ingènuament van menystenir les eines que l’Estat espanyol utilitzaria, clavegueres incloses, contra el procés. Alguns potser no estan disposats a tot el que caldria per fer un pas tan transcendent cap a la constitució de la República Catalana, llàstima que no ho haguessin dit abans i ens estalviaríem declaracions fora de lloc.

D’altres se sentien còmodes parlant d’autodeterminació però ja no ho estant tant a l’hora d’exercir-la i ara fins i tot han decidit menystenir el referèndum. Ser sobiranistes sense reconèixer que Catalunya és un subjecte sobirà francament costa de digerir, fins i tot als que més disposats estem a digerir-ho.

Malgrat aquest context, si una cosa tinc clara és que a Sant Cugat el dia 1 d’octubre sortirem massivament a votar i aconseguirem que triomfi el Sí a la independència. Perquè el 27S JXS i la CUP van obtenir més del 50% dels vots, perquè al ple municipal hi ha 18 regidors independentistes de 25 i perquè la ciutadania santcugatenca sempre ha respost massivament a les mobilitzacions d’aquests darrers anys, de la mà de l’ANC i d’Òmnium. Així que us desitjo unes bones vacances i ens retrobarem a primers de setembre conjurats amb el govern de Puigdemont i Junqueras per fer història de veritat.

MIREIA INGLA és portaveu d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.