Escola concertada a la República Catalana?


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 14/set/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ara que tot just acaba de començar el curs escolar, i a poc més de 15 dies de l'1 d'octubre -data en què estem totes i tots convocats en un referèndum legal i vinculant per decidir el futur polític del nostre país- és el moment de pensar en el sistema educatiu que volem per a Catalunya. En aquest context, la construcció de la nova República Catalana és una oportunitat irrepetible per, partint de l'actual doble xarxa pública-concertada, avançar cap a la integració del sistema educatiu en un únic model educatiu públic, laic, universal, català i de qualitat.

L'actual sistema educatiu català es troba fonamentat en la segregació. I no parlo dels concerts amb les escoles de l'Opus Dei que segreguen per sexes -30 milions d'euros anuals a 15 escoles, entre les quals la Farga i el Viaró a Sant Cugat-, sinó del fet que la doble xarxa pública-concertada ha suposat la institucionalització al nostre país d'una discriminació basada en el poder adquisitiu de les famílies.

La justificació del model, basat en la llibertat d'elecció de centre educatiu -una llibertat que tan sols poden exercir les famílies amb prou recursos econòmics per poder-se-la permetre- és una anomalia a Europa (més encara si ens emmirallem en el model educatiu finès), que legitima i normalitza la segregació escolar en funció de la classe social; i una contradicció en un país, Catalunya, que fa bandera de lluitar contra la segregació per raó de llengua a les aules amb un model d'èxit, com és el d'immersió lingüística, en què no es permet elegir la llengua vehicular.

Cal una aposta de forma única, clara i unívoca per un sistema educatiu públic, en què hi tinguin cabuda diferents models pedagògics, deixant de forma progressiva l'actual model que segrega i discrimina. Cal que l'educació deixi de ser considerada un bé de mercat, deixant enrere els copagaments a l'escola pública (matrícula, menjador, llibres...) i els concerts educatius, i fer sostenible el sistema educatiu amb recursos públics.

La República Catalana és l'oportunitat per fer de l'educació l'autèntica eina generadora d'igualtat d'oportunitats (independentment de la família en què hom neixi) i transmissora de valors com la llibertat, la igualtat, la fraternitat, la justícia, el respecte a la diversitat i la democràcia (independentment del sexe o gènere, el color de pell o la religió o que hom prediqui).

ÈRIC GÓMEZ és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.