Dia sense cotxes?


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 22/set/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Avui se celebra, en el marc de la Setmana de la mobilitat sostenible i segura, el Dia sense cotxes. Sant Cugat i moltes ciutats catalanes viuran una jornada en què els cotxes haurien de deixar de ser els reis del mambo i, en lloc seu, l'espai públic l'hauríem d'ocupar els vianants, les bicicletes i el transport públic.

Aquesta diada reivindica respon a la necessitat de reduir la presència dels cotxes i motos a la ciutat per tal que disminueixin també les emissions de gasos d'efecte hivernacle, el fum, la contaminació, el soroll, els accidents de trànsit i millorar la qualitat de vida de tothom, a la vegada que recuperar els carrers com espais de gaudi per a la ciutadania.

A les nostres ciutats, hem regalat al cotxe les dues terceres parts de l'espai i la resta de la vida, el passeig, l'oci, el joc, l'esport, els hem amuntegat en el petit espai sobrant. El vehicle privat és la forma més ineficient de plantejar la mobilitat, malgasta recursos, energia, i afecta negativament a l'economia. Moure's a peu, amb bicicleta, en transport públic o en una barreja de mitjans no contaminants és més barat, més saludable, més eficient, més inclusiu i més democràtic.

Però encara que sembli mentida, a vegades dóna la sensació que el cotxe és l'ésser inanimat que més drets té a la nostra societat. Tothom comparteix que és necessari imaginar un futur sense cotxes, tothom vol respirar un aire net i saludable però alhora gairebé ningú està disposat a renunciar-hi.

Quan celebrem el dia sense cotxes, no ens hauríem de conformar en tallar un parell de carrers -evitant els que més transit suporten, és clar-, hauríem de girar la truita. Reduir l'espai dels cotxes a un 40% i descobrir plegats que malgrat que a alguns els sembli impensable, la vida segueix funcionant, ens adaptaríem i demostraríem que la resta de l'any també podríem viure millor.

RAMON GUTIÉRREZ és portaveu d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.