Pau a la terra


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 1/oct/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Quan al món hi havia molts règims totalitaris (1963), el Papa Sant Joan XXIII va escriure l'encíclica Pacem in terris que obrí els ulls i el cor de cristians i no cristians i els animà a treballar per la pau. Encara avui rellegir-la sorprèn i il·lumina els complexos conflictes de convivència. Per exemple als números 36-38 afirma: 'La família humana, comparada amb un passat recent, presenta una configuració social i política profundament transformada'.

Prou, de pobles dominadors i pobles dominats: tots els pobles s'han constituït o s'estan constituint en comunitats polítiques independents. Els homes a tots els països i a tots els ambients o són ciutadans d'un estat autònom i independent, o estan a punt de ser-ho; a ningú no li agrada de sentir-se súbdit de poders polítics que provenen de fora de la pròpia Comunitat humana o del propi grup ètnic.

En moltíssims homes es va així dissolent el complex d'inferioritat arrossegat des de segles i mil·lenaris; mentre en d'altres s'atenua i tendeix a desaparèixer el respectiu complex de superioritat derivat del privilegi econòmico-social o del sexe o de la posició política. Al contrari, és molt amplament difosa la convicció que tots els homes són iguals per dignitat natural”.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.