El local, el nacional i l'estatal


  • Comparteix:

joan.puigdomenech

Joan Puigdomènech


Publicat: el 6/nov/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els tres nivells (local, nacional i estatal) influeixen en la vida de la gent de Sant Cugat, però amb intensitats diferents. En el nivell local és on tenen lloc les accions més quotidianes que influeixen en el benestar de la ciutat. La gent de Sant Cugat hem escollit a les persones que prendran decisions sobre el manteniment de la ciutat, sobre la necessitat d'escoles, sobre nous equipament i urbanisme, sobre l'organització dels barris, etc. Les decisions que prendran no les prendran de manera autònoma, sinó que ho faran amb la participació de la gent afectada. Ara bé, en última instància s'hauran de fer responsables d'aquestes decisions. En funció de l'encert de què en resulti, més tard la ciutadania els jutjarà i preferirà la seva continuïtat o que algú altre prengui el relleu.

A Sant Cugat la col·laboració de diversos electes amb maneres de pensar diferents ha resultat ser molt productiva i ens ha permès tenir una ciutat més vivible.

En l'àmbit nacional el Parlament de Catalunya té un àmbit més general: organitza lleis, nous reptes, nous drets,.... dels ciutadans de tot Catalunya. Ben mirat, comptant amb el sentit de país dels nostres parlamentaris, el que genera el Parlament vol millorar la vida a totes les ciutats del nostre país. A vegades des del nivell local remuguem d'algunes decisions preses al Parlament perquè acaben obligant al nivell local a executar intervencions que són difícils de dur a terme a la nostra ciutat o que estem a l'espera d'alguna actuació seva que no acaba d'arribar.

Diríem, però, que en molts temes els dos nivells (local i nacional) tenen vida pròpia: és possible desenvolupar moltes polítiques en l'àmbit local amb un grau d'autonomia considerable de manera que el contacte amb el veïnat i la col·laboració d'electes, de diferents maneres de pensar en l'àmbit nacional, milloren la vida de la gent. Potser cal lamentar que "el sector de l'autoodi" (en llenguatge de qui fou gran regidor de cultura Xavier Escura) a casa nostra dissenteixi cada vegada que el nostre nivell local recolza el nivell nacional, i en canvi demani tot tipus de mesures des del nivell local que frenin el seu aprofundiment.

Tanmateix l'engranatge dels tres nivells no és sempre perfecte. Les importants diferències d'enfocament en l'àmbit nacional poden arribar a portar a contradiccions en l'àmbit local que facin difícil la continuïtat d'una col·laboració que en els temes més quotidians venia essent molt beneficiosa.
Quan arriba aquest moment cal ser conscients del final d'aquesta col·laboració i cal esperar que altres col·laboracions s'obriran per a benefici dels ciutadans de Sant Cugat.

I en el que és estatal? Benvinguda sigui la República Catalana! N'haurem de parlar un altre dia de com aprofundir en el nou Estat.

JOAN PUIGDOMÈNECH és regidor de l'equip de govern i membre del PDeCAT



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.