Àngel Casas, un ciutadà exemplar


  • Comparteix:

pere.soler

Pere Soler


Publicat: el 11/nov/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sorgit del moviment veïnal, Àngel Casas fou elegit el primer alcalde des del restabliment de la democràtica (1979-1983) sota les sigles del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-C), partit en el qual ha militat fins a la seva mort.

Ha estat un dels iniciadors del model de ciutat que és avui Sant Cugat, i es pot dir que contribuí a fer que els ajuntaments democràtics es convertissin en la principal eina per tal que la ciutadania assolís les garanties necessàries de participació i de qualitat de vida com a objectiu principal que fos un projecte col·lectiu i il·lusionant passada la dictadura.

Àngel Casas es va proposar impulsar polítiques de proximitat que tinguessin una repercussió directa i immediata sobre la ciutadania i que ajudessin a transformar la ciutat. Innovador i creatiu, també va destacar pel seu suport a l'escola catalana, com el pagament des del consistori de la dotació destinada a les escoles de mestres de català, o la posada en marxa d'un sistema de transport públic als districtes més allunyats del nucli urbà del municipi, la urbanització de les rieres, la construcció de les primeres escoles bressol municipals, o aconseguir el traspàs del ministeri de l'edifici de l'Escola de Magisteri al municipi per destinar-lo a la Casa de Cultura.

Però Àngel no va descansar després de ser alcalde, va ser i ha estat un referent fins el darrer moment per a tots els caps de llista i dirigents del partit socialista a Sant Cugat. Hores i hores de converses i explicacions de projectes lligats a les energies renovables i a la sostenibilitat, sempre per aconseguir un benefici social i comú, combinat a una altra de les seves grans motivacions, la preocupació per la manca d'habitatge social. Volia fer arribar l'estalvi energètic a totes les llars, aconseguir que els recursos naturals fossin útils per les persones i que al final repercutissin directament sobre una societat justa ambientalment i social.

Home de ment incansable, va estar lligat a nombroses entitats santcugatenques com l'associació de veïns del Centre-Estació, l'Ateneu -sent membre de la junta-, i fundador i president de la Penya Pericos Sant Cugat, de la qual ha estat president honorífic els darrers temps. Vinculat també a la Festa de Tardor, en va arribar ser pregoner. Tota aquesta activitat la va saber combinar amb la seva activitat professional fins al moment de la seva jubilació, essent la Pirelli la seva altra ànima laboral i de dedicació.

L'any 2004, Àngel Casas, en el marc de la celebració del 25è aniversari dels ajuntaments democràtics, va rebre la medalla d'Or de la ciutat juntament amb els altres dos alcaldes que el van succeir, en un clar reconeixement a la seva tasca en favor i estima de Sant Cugat.

Tothom que el coneixia quedava parat de la seva voluntat de convèncer, de la seva tenacitat i impuls, i de la seva actitud positiva per tirar endavant. Tenia la capacitat de seguir produint idees, de seguir transformant els projectes i donar-li les voltes que fessin falta perquè aquells serrells dèbils semblessin forts i consolidats. Gaudia d'un gran respecte per a tothom, d'aquell que poques persones assoleixen amb la vellesa, va ser constant i entenedor del seu paper en cada moment.

Som molts que podríem explicar anècdotes sobre l'Àngel, però em quedo amb la seva voluntat d'ajudar sempre als altres i, sobretot, al PSC, el seu partit. Estigués qui estigués al capdavant del partit, defensava amb fermesa i convicció què els socialistes havíem de ser els grans proponents i dipositaris dels seus projectes, de la seva 'herència intel·lectual', com ell li agradava dir. La seva gran il·lusió era tornar a veure un alcalde o alcaldessa socialista a la ciutat i va lluitar molt per veure-ho. Gràcies Àngel, gràcies alcalde, gràcies company.

Pere Soler és primer secretari del PSC de Sant Cugat del Vallès



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.