Ara ve Nadal


  • Comparteix:

andrea.xaxo

Andrea Xaxo


Publicat: el 30/nov/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En els darrers mesos, davant la crida i les campanyes efectuades per les entitats animalistes, el Congrés dels Diputats ha donat suport a una proposició no de llei per la que s'insta al Govern a dur a terme una modificació del Codi Civil espanyol (que data del 1889) a fi que, com ocorre a la normativa europea i al Codi Civil de Catalunya, els animals siguin considerats a efectes legals com éssers vius dotats de sensibilitat. L'actual Codi Civil espanyol considera els animals coses, béns mobles que es poden desplaçar per sí sols, una determinació que lluny de ser un pur formalisme, origina múltiples conseqüències legals respecte el tracte vers els animals. En base a aquesta normativa, és possible embargar un animal de companyia en un procediment d'execució forçosa, o incloure'l en el repartiment de béns en un divorci; esdevé un objecte més del patrimoni de la persona i, com a tal, té un valor econòmic, un preu.

Una altra conseqüència d'aquest 'endarreriment' normatiu, sobre la que recentment se n'han fet ressò els mitjans de comunicació, és l'atenció als animals en situacions d'emergència o accidents: el fet que siguin objectes implica, en primer lloc, la manca d'obligació d'atendre'ls vers els cossos de seguretat i salvament, i en segon lloc, la inexistència de cap tipus de protocol d'actuació vers ells. Un dels casos més polèmics és el de l'abandonament de l'animal que, en un accident de trànsit, no pot ser atès pel seu amo, i és deixat dins el vehicle fins i tot quan aquest és dut al dipòsit.

La consideració legal dels animals com a éssers que senten permet el desenvolupament de tot un cos normatiu dirigit a la protecció del seu benestar i a la declaració de drets que els siguin propis, una normativa que, amb el temps, afectarà a situacions tan quotidianes com és la compravenda d'animals. I és que l'acte de comprar i vendre animals no és sinó una conseqüència més de la seva consideració d'objectes, i no d'éssers vius. Però es tracta d'una qüestió merament jurídica o té també una vessant ètica?

Ara ve Nadal, i segur que moltes persones tenen la intenció de fer un regal tristament corrent en aquesta època de l'any: un animal de companyia. Tot i les contínues campanyes fetes per les entitats animalistes, hi ha qui considera que sí poden ser objecte de regal, i qui tot i ser conscient de que són éssers vius que necessiten atencions i cures, 'aprofita la ben entesa' i els entrega com a present, evitant el procés poc comercial de decidir en família sobre la tinença d'un animal de companyia, valorar l'espècie i la raça que més s'adeqüi a nosaltres i acudir a la protectora d'animals.

Ara ve Nadal, temps de família, amor i felicitat, però també de consciència.

Resulta senzill deixar-se endur i no reflexionar en una època en la que se'ns convida a viure únicament a través de les emocions. Tots haurem vist en algun moment un espot publicitari en el que un matí de Nadal un infant obre una capsa, de la que en surt un preciós cadell de llaurador retriever amb enorme un llaç. Però aquest instant és tan emotiu com volàtil, i la màgia desapareix. El que els anuncis no ens mostren és l'esforç i temps que caldrà dedicar a aquest animal, que ha de ser un membre més de la família, i no un regal més sota l'arbre.

Ara ve Nadal, que l'emoció i la felicitat ens embriagui, però no ens encegui i ens faci oblidar que no estem sols en aquest món, i que la solidaritat que també caracteritza aquesta època de l'any ha de tenir en compte els animals.

El primer pas per evolucionar en el benestar i el dret animal l'hem de fer des de les llars, des dels carrers, petits actes que fan de fonament i alimenten un moviment creixent, dirigit a aconseguir un món millor, per a nosaltres, i per a ells.

ANDREA XAXO és membre de la plataforma animalista PAS



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.