Habitatge digne? No, gràcies!


  • Comparteix:

jordi.lopez

Jordi López


Publicat: el 19/des/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest dilluns al ple municipal la CUP-PC va presentar una moció sobre el preu de l'habitatge protegit de lloguer, que fa a la nostra ciutat Promusa. La nostra moció volia donar solucions a les greus desigualtats que estan generant els preus dels lloguers generals a Sant Cugat i començar a capgirar l’expulsió de conciutadans nostres que han de marxar a altres municipis per no poder fer front als preus que actualment hi ha en qüestió d'habitatge.

És cert que Promusa no és la responsable directa de la bombolla immobiliària que hem viscut, però també és cert que no ha actuat amb mà ferma per revertir conseqüències directes dels preus abusius i de l’especulació immobiliària de la que el mercat s'ha sustentat fins a dia d'avui.

Aquestes conseqüències són conegudes per tothom i crec que fins i tot reconegudes, com són l'empobriment de part de la població, l'endeutament de moltes persones per culpa d'haver d'assumir uns preus molt elevats per aconseguir un habitatge que acaba representant un tant per cent molt elevat dels ingressos que tenen i el risc d'exclusió social que això suposa.

La nostra proposta era i és molt clara, que el preu dels habitatges de protecció oficial de lloguer, es marqui a partir del 2018 en base al nivell de renda convivencial i que aquest es revisi anualment en base a l'IPREM (indicador públic de rendes i efectes múltiples), que aquesta forquilla no superi els cinc euros per metre quadrat i que no es carregui l'IBI als llogaters.

Actualment, els preus de lloguer de protecció oficial es fixen depenent de la zona on es fa la promoció d'habitatges, amb un preu per metre quadrat fix. Així doncs, actualment la mitjana del preu per metre quadrat de la nostra ciutat és de 6 euros, si comparem amb ciutats que tenim a la nostra comarca, com Rubí o Terrassa, podem veure com la diferència de preu és escandalosa, ja que a Rubí la mitjana és de 3,47 euros per metre quadra i a Terrassa és de 1,99. Si comparem la mitjana local amb la mitjana comarcal (2,99 euros/m2), també podem observar com estem 3 euros per sobre.

La nostra proposta garanteix que ningú amb risc d’exclusió residencial pagui més del 18% dels seus ingressos per poder viure en un habitatge digne! Per seguir amb els exemples, una família amb risc d'exclusió residencial, que tingui uns ingressos conjunts de 1.400 euros mensuals, no podria pagar un lloguer de protecció oficial més alt de 252 euros mensuals.

Defensar el dret a un habitatge digne hauria de ser una de les prioritats de tots els representants polítics que hi ha al ple, però per sorpresa nostra no ho és! A més, una de les coses més greus és que no tinguin cap argumentació política i es dediquin a dir mentides, a no dir la veritat o a tirar pilotes fora. Això ens demostra que hi ha gent que està ocupant una cadira al ple que ni es llegeix les propostes polítiques dels altres partits. Posaré exemples, el regidor no adscrit, que ocupa una cadira que no li correspon, diu que no acaba d'entendre la moció i que s'hauria de demanar a la Generalitat que canviï la qualificació de Sant Cugat. A veure, Promusa és municipal i són les polítiques municipals sobre habitatge protegit les que regeixen les actuacions d’aquest organisme. El PSC argumenta que Promusa ja està fent les propostes que fem: ostres, no sabia que els pisos de lloguer de Promusa es feien sota criteris de tarifació social! PDeCAT també diu que Promusa ja fa les propostes fetes i que volem desprestigiar aquest organisme, això és una manca total de voluntat política o directament, voler fer fora de la ciutat a les persones amb les rendes més baixes. Sobre el PP i Cs no cal explicar gaire cosa, tothom sap quins són els interessos que defensen.

Nosaltres seguirem defensant l’habitatge digne per a tothom i seguirem treballant per capgirar la dinàmica actual que construeix un model de ciutat, que ens expulsa de Sant Cugat.

Però hi ha una cosa que em preocupa ara que estem a dos dies d'unes eleccions a la Generalitat imposades per l'Estat espanyol: el futur de la República Catalana. Realment volem construir una República que segueixi generant injustícies socials i reproduint models econòmics que ens escanyen? O per contra volem construir una República social, justa i inclusiva? Tothom sap que amb els del 155 no canviarem aquesta situació, però i amb els del color groc? Segurament sí, si aconseguim que el groc rebel de la CUP tingui una presència determinant en el proper parlament i en la construcció de la República Catalana!

JORDI LÓPEZ és membre de la CUP Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.