Molt parlar, per a què? L'habitatge social a la Floresta


  • Comparteix:

isidre.marias

Isidre Marías


Publicat: el 22/des/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A la Floresta hi ha un greu problema d'habitatge que arriba a constituir un fenomen d'autèntica gentrificació. Els que hi han nascut, quan arriba l'hora d'emancipar-se, no poden pràcticament plantejar-se de continuar-hi vivint. No passa només allà a dalt, però darrerament és el barri on els especuladors han ensumat que hi pot haver bons marges de negoci.

Promusa tenia uns terrenys a la Floresta i, ara fa quatre anys, per tal de trampejar un problema de liquiditat, els va vendre a l'Impsol -organisme dependent de l'AMB- amb dret de recompra al cap de tres anys, previ pagament dels interessos corresponents i el retorn del capital. Aquest termini s'ha prorrogat recentment fins a finals de 2018.

A la Comissió d'Urbanisme del Consell de barri de la Floresta es va decidir instar a l'Ajuntament i a Promusa a revertir aquesta venda per poder fer front al problema d'habitatge social. Es va creure convenient demanar als grups municipals que ho vehiculessin a través d'una moció al ple de l'Ajuntament. ICV i la CUP, fent-se'n ressò, la van redactar i, després, ERC-MES va dir que hi donaria suport, mentre els altres grups s'ho estaven pensant. Però, prèviament al ple del dia 18, es va convocar una nova reunió de la Comissió, a la que es va convidar a tots els grups municipals, per tal d'aclarir la situació, els termes de la moció i el posicionament d'uns i d'altres.

El resultat va ser que l'Ajuntament, per boca del tinent d'alcalde Damià Calvet, es va comprometre a formar una comissió mixta entre veïns i Ajuntament per tal d'estudiar alternatives al problema de l'habitatge de la Floresta i les diferents formes possibles de fer-hi front. Entre tant, la reversibilitat d'aquella venda a l'Impsol quedaria prorrogada, si calgués, una vegada més. Amb aquesta perspectiva, s'optava per deixar damunt de la taula la moció anunciada.

L'endemà va ser notícia que 4 adjudicataris dels 11 de les Cases dels Mestres abandonaven el projecte per manca d'avenços. Diuen que el projecte està pràcticament on estava ara fa dos anys. A la vista de casos com aquest i altres que s'han plantejat, molt ens temem que ens seguiran fent passar amb raons. Tant de bo ens equivoquem. El senyor tinent d'alcalde s'ofèn quan se li diu que gasta moltes paraules, però que els fets es fan molt cars de veure en aquest tema. I el seu soci al govern municipal, que ara no ho és i, segurament, el mes que ve ho tornarà a ser, simplement falta al respecte als que gosen portar-li la contrària, quan diu que els florestans i florestanes traiem aquest tema per oportunisme. Respecte per respecte, oi que s'entén?

A la Floresta aquest tema està viu i no ha deixat d'estar-ho al llarg d'aquests darrers anys. La gent, sobretot la gent jove, s'escarrassa a buscar i proposar solucions imaginatives. Moltes vegades, no són les idees usuals del món del negoci immobiliari, però són idees que un ajuntament sensible al problema s'hauria d'esforçar a acompanyar o a fer viables. I la penyora que instem a desempenyorar, els terrenys venuts a l'Impsol, poden i han de jugar un paper en l'aposta per a trobar solucions realitzables. Realitzacions que hem de cercar i aconseguir en cooperació entre el veïnat, l'Ajuntament i Promusa.

ISIDRE MARÍAS és reprentant d'ICV-EUiA al Consell de barri de La Floresta



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.