L'art trasbalsat


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 14/gen/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'estranya retirada de les obres d'art del Museu Diocesà de Lleida al desaparegut monestir de Sixena va alçar molta polseguera. Aquell mateix dia em va venir al pensament: 'Quantes obres d'art del monestir de Sant Cugat s'han arribat a perdre o llueixen en altres mans!' I encara: 'Quants santcugatencs saben que molts d'aquests tresors estan escampats pel món?'

Al MNAC de Barcelona: un mil·liari, la Majestat del monestir, part del retaule d'Aine Bru. Al Museu Diocesà de BCN: l'arqueta de les relíquies de Sant Cugat, el bàcul de l'abat Clascarí, l'alba tacada de sang de l'abat Biure. Al Museu Vallparadís de Terrassa: la Mare de Déu de Sant Cugat. Al Museo Civico d'Arte Antica de Torino: el fontal de Santa Maria. Un fragment del cancellum (desaparegut). Em quedo curt: molts llibres i documents són a l'arxiu de la corona d'Aragó i d'altres països (Cfr. estudi del Sr. Joan Auladell).

Les causes d'aquestes valuoses pèrdues són conegudes a partir de la desamortització del govern de l'Estat. Què passaria si ara algú es proposés recuperar-les? Més polseguera? Deu ser més raonable vetllar per la seva conservació i evitar que se'n perdi la memòria. Els mitjans tècnics actuals ho faciliten com mai. Només cal que algú s'ho proposi.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.