'Interescalar' no és un nom d'una pel·lícula, 'intramunicipal' sembla ciència ficció


  • Comparteix:

alex.cuesta

Alex Cuesta


Publicat: el 22/feb/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

S'apropa el cap de setmana, sortim a fer una mica d'esport i en cinc minuts ens trobem al Parc de Collserola. Aquest forma part del Consorci que conté nou municipis (Barcelona, Sant Cugat, Cerdanyola, Montcada i Reixach, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i el Papiol).

Quan fem una desfilada, ens ofereixen gossos de diferents municipis per busca'ls-hi una llar perquè tingui una millor vida. I us podem assegurar que a vegades hem anat ben lluny a buscar-los (etern agraïment als voluntaris) i tornar-los si no han tingut sort.

Fa uns mesos vam aconseguir portar un gat a fer-li una intervenció quirúrgica a Girona, ja que l'oferiment altruista d'un expert només podia ser a les seves instal·lacions en aquell municipi. Un insensat l'havia ferit a trets, amb una arma de perdigons.

Molts de nosaltres no som originaris d'aquest municipi o no hi vivim, tot i que en formem part, estem empadronats o fem vida en el dia a dia. Uns al centre i d'altres als voltants. En qualsevol cas, sempre hem de sortir per un rescat, o de vigilància, o 'd'inspecció ciutadana'. Darrerament a Cerdanyola ens trobem al darrera d'un presumpte cas de manca de benestar animal, per dir-ho suaument.

El passat dissabte una manifestació sobre la cacera a Barcelona i demà o la propera setmana una sobre la tinença responsable d'animals també a Barcelona, on es més fàcil arreplegar gent. A vegades, una protesta en contra de la indústria de la carn, mentre a casa des del sofà, el diumenge passat podíem veure com programes en 'primetime' fan trontollar els fonaments de la societat 'carnívora' amb imatges d'algun lloc de la península.

Properament farem la reunió anual, que per sort podrem fer a casa, a Sant Cugat però, que ben segur, qui més qui menys vindrà de la feina, com a mínim a 20 quilòmetres de distància, en tren o bicicleta, caminant o en cotxe.

Fa uns dies unes ovelles perdudes pel mateix Parc de Collserola, de camí per la Rabassada a Barcelona. Sort dels voluntaris que les busquen sense descans, matí i tarda, quan poden i resta llum. Aquestes ovelles que l'ajuntament promou per netejar el bosc per protegir-nos dels incendis. Dormen a Sant Cugat però no hi pasturen. També tenim estratègies similars a Sant Boi i Montcada i Reixach, de les que s'aprèn amb els alumnes de l'ETSAV (Escola d'Arquitectura del Vallès) que han estudiat meticulosament (aquest curs hi continuen fins al juny).

Tot són exemples del que passa al nostre municipi, que no són notícia de grans diaris, i que són el dia a dia nostre i de les persones i animals que ens envolten. Els mitjans locals tampoc no poden fer-se ressò de tot el que passa, ja que la seva naturalesa, recursos o tarannà no ho permeten.

És molt difícil escriure sobre el que passa al nostre municipi, de les notícies locals, en un món cada vegada més global on les coses passen a cavall entre dos o tres municipis o contenen una mobilitat que no es pot plasmar en una acció concreta i propera. A vegades són accions que copiem d'altres indrets o que fem conjuntament entre persones llunyanes. Encara podem pensar que tot passa a un pam de nassos? Potser sí, però els límits d'allò local cada cop son més difusos i hem de reprendre la idea d'esborrar aquestes línies inútils que no ens deixen fer segons quines accions perquè no són competència de les nostres administracions estanques i estàtiques.

ALEX CUESTA és membre de la Plataforma Anismalista de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.