Dret universal a la sanitat, i és clar!


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 13/abr/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Parlament de Catalunya va aprovar el juny del 2017 una llei d'universalització de l'assistència sanitària. Això implica que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària amb càrrec als fons públics mitjançant el Servei Català de la Salut (CatSalut), acreditant-ho amb l'empadronament.

Queda clar doncs que la llei és per a totes les persones que resideixen a Catalunya siguin d'on siguin, vinguin d'on vinguin i tinguin o no tinguin papers. La llei restaurava la 'universalitat perduda' pel decret aprovat el 2012 pel govern espanyol, que deixava fora de cobertura tots aquells immigrants en situació irregular i, a més, cobria l'assistència als catalans que resideixen a l'estranger quan venien de visita a Catalunya.

Però heus ací que el govern del PP ha tingut a bé interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles d'aquesta llei adduint, com gairebé sempre, que envaeix competències estatals.

I ara què? Doncs de moment el Col·legi de Metges de Catalunya ja ha qualificat l'acció del PP d'intent d'eliminar el dret a l'atenció sanitària, que comptava amb un ampli consens social i dels professionals. Per la seva banda, la Plataforma pel dret universal a la salut ha publicat un manifest on declara que el dret a la salut és un dret fonamental, que la llei d'universalització de l'assistència sanitària és una obligació que deriva de la Constitució Espanyola i de l'Estatut d'Autonomia, i que la cobertura universal de l'atenció sanitària ha estat i és un dret clau del sistema de salut català.

I, finalment, la Federació de Municipis de Catalunya n'ha publicat un altre on expressa el seu ferm rebuig al recurs perquè entén que aquest dret universal és un instrument de cohesió social i de justícia distributiva que serveix per pal·liar les desigualtats socials i les seves repercussions en la salut de les persones.

Cal doncs, una vegada més, agrair al PP el servei a la ciutadania de Catalunya utilitzant el Tribunal Constitucional. Pensem que si seguim per aquest camí, potser caldrà apujar el sou als magistrats del TC perquè caldran moltes hores extres per resoldre tanta feina.

ROSER CAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.