Volem habitatge públic a Valldoreix


  • Comparteix:

xavier.humet

Xavier Humet


Publicat: el 12/jun/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ho volem perquè l'habitatge és un dret fonamental. Ho volem aquí perquè volem que els nostres fills puguin viure al nostre poble. Segons la Llei d'Urbanisme l'Habitatge Públic ha d'estar distribuït pel Territori, i creiem que una població de 8.500 habitants com Valldoreix és prou gran en quan a població i territori perquè tinguem habitatge públic.

Entenem l'habitatge públic com un patrimoni públic, sempre de lloguer. Ha estat un engany fer habitatge públic de venda, doncs és una manera de privatitzar sòl públic i disminuir el Patrimoni Públic que és de tothom. I l'excusa que ens han donat ha estat sempre la mateixa, que no hi ha prou diners i que amb el retorn dels diners per a la venda poden fer més habitatges. Això ha estat un engany, doncs han seguit privatitzant sòl públic. Si hi ha voluntat de fer habitatges de lloguer tot és qüestió de la gestió dels diners disponibles, potser al començament hauríem tingut menys habitatges per llogar, però no oblidem que en el lloguer els diners tenen un retorn, que ben gestionats donen cada vegada per fer més habitatges de lloguer. Recordem que a Sant Cugat la majoria dels habitatges públics que s'ha fet de venda s'han fet en solars de cessió per quotes urbanístiques; no han costat diners al municipi. I amb un terreny que és públic i hi faig habitatges de venda, estic venent el sòl públic.

Un altre factor a considerar és el de l'ús i la necessitat. Qui ha d'utilitzar els habitatges públics? Entenem nosaltres qui els necessiti. Doncs
és fàcil d'entendre que las capacitats adquisitives de les unitats familiars són variables al llarg del temps, i qui s'ha pogut beneficiar d'un habitatge públic en un moment determinat, passat un temps ja no li fa cap falta. L'habitatge en aquests darrers anys ha estat tractat com un bé especulatiu, per 'fer negoci' per part d'uns quants. Un altra vegada, els grans negocis amb serveis bàsics: aigua, energia (electricitat,
gas, combustibles...), i l'habitatge.

No s'ha fet una política d'habitatge públic com cal. I l'única manera de regular el mercat d'habitatges és intervenir-hi. I per fer-ho, hem de construir un parc d'habitatges públics que pugui arribar a contrarestar l'actual especulació que hi ha ara amb el lloguer, que origina la mancança d'habitatges assequibles i els preus inabastables per molts. A Valldoreix hi ha ZERO habitatges públics de lloguer. Ara ens diuen que a un solar que hi ha al carrer Sanjoanistes, darrera de la Estació de FFCC faran 48 habitatges en un model de construcció de planta baixa i pisos. Model de construcció que ha causat rebuig a Valldoreix per part de diferents sectors. No ens posarem 'farrucs' amb el model de construcció, doncs podria ser un model de construcció desenvolupat dins la qualificació de solars 20a/10 (unifamiliar aïllada) però que per habitatge públic fos plurifamiliar. No és cap invent, ja s'ha fet a Sant Cugat, concretament a la antiga caserna de la Guàrdia Civil de Mirasol.

No seria cap daltabaix poder realitzar aquest model de construcció de l'habitatge públic de lloguer en solars 20a/10 plurifamiliars. O és que la Llei no ho permet? Doncs canviem la Llei.

Entre tots hem de fer pedagogia, doncs hem de recordar que al nostre país, a Barcelona i entorns havia tingut un parc d'habitatges de lloguer importantíssim en quan a quantitat i a qualitat durant els anys 60 (habitatges de la caixa de pensions, del 'instituto para la promoción pública de la vivienda'). Que més tard es va privatitzar i d'això podríem parlar un altre dia.

Comença a arribar el moment que ens hem de plantejar quin model de poble volem. Hauríem d'encetar el debat entre tots, un debat seriós i rigorós, que penses en el futur del poble i el dels nostres fills. En els propers anys i amb els actuals planejaments urbanístics que haurem d'endreçar i amb els planejaments que vindran, tindrem la oportunitat de generar espais per construir habitatge públic.

Ara per ara i com accions immediates hauríem de fer un cens d'habitatges buits. Convenis de col·laboració amb els propietaris. d'habitatges d'entitats financeres buits. Plantejar la Masoveria urbana. Promoure el 'cohousing' com alternativa de compartir espais i recursos per la gent gran.

XAVIER HUMET és vocal de la CUP-PC a Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.