Eradiquem el franquisme del nomenclàtor local


  • Comparteix:

eric.gomez

Èric Gómez


Publicat: el 14/jun/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En el darrer ple municipal es va aprovar canviar el nom de la plaça del Rei per plaça de l'U d'octubre. Crec que és una molt bona notícia que Sant Cugat compti amb un testimoni permanent del coratge i la dignitat amb què el poble de Catalunya va defensar i va aconseguir realitzar el referèndum malgrat la repressió exercida per l'Estat espanyol. La plaça de l'U d'octubre és un necessari homenatge a totes les persones que van fer possible el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i a tota la ciutadania que va patir la brutal agressió dels cossos i forces de seguretat de l'Estat espanyol quan exercia de forma lliure i pacífica el seu legítim dret a vot.

Però, lamentablement, aquest no és l'únic canvi que caldria en el nomenclàtor santcugatenc. Mentre persones com Guillem Agulló -jove valencià assassinat per l'extrema dreta per la seva militància independentista- no compta amb cap referència als carrers de la nostra ciutat, hi persisteixen les referències franquistes; cosa que dista molt de la voluntat de posar en valor fets, com els viscuts l'1 d'octubre, vinculats a la defensa de la llibertat i dels valors democràtics.

És una vergonya que Antoni Griera, plenament compromès amb el franquisme des dels seus inicis i que va mantenir una actitud ressentida en vers el catalanisme, encara compti amb un carrer a la nostra ciutat. És una vergonya que Doctor Modrego, que va participar de forma significativa a la guerra civil com a comandament de les tropes franquistes i va ser una autoritat del règim franquista, encara compti amb un carrer a la nostra ciutat. És una vergonya que Doctor Villar que va ser membre de la Unión Patriótica durant la dictadura de Primo de Rivera, cap local del movimiento i mantenir una conducta repressora i mancada d'ètica, encara compti amb una plaça a la nostra ciutat.

Haurem de seguir treballant, com hem fet sempre, per eradicar el franquisme de la nostra ciutat. Ho seguirem exigint en cada nou canvi del nomenclàtor local. No podem tolerar que els noms dels carrers i places de la nostra ciutat homenatgin la repressió i la dictadura. Les Joventuts d'Esquerra Republicana ja vam retirar les plaques franquistes que encara restaven al carrer d'Orient davant la inacció del govern local. No podem tolerar que a Sant Cugat continuïn lluint referències commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de l'aixecament militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la Dictadura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.