L'última carta d'Enric Millo


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 6/jul/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Enric Millo, com a delegat del govern espanyol a Catalunya, ja és història. Al seu darrere deixa un any i mig d'atacs sistemàtics i plens d'odi contra el nostre país així com tot un seguit de declaracions acompanyades d'un somriure cínic que no era res més que el viu retrat del plaer morbós que experimentava. Diuen que en aquest món hi ha d'haver de tot, i es veu que aquest pobre home té la libido en l'autoodi.

Una de les seves últimes atzagaiades, abans de veure's obligat a abandonar el càrrec, va ser trametre una carta als batlles de Catalunya en un grotesc intent de coaccionar-los perquè impedissin l'exhibició de símbols de color groc en els seus municipis apel·lant al que ell en diu 'neutralitat'. És a dir, que prohibissin estelades, llaços grocs i pancartes amb els lemes 'democràcia' i 'llibertat ostatges polítics'. Fins i tot es permetia tutejar-los com si els conegués de tota la vida per afegir sibil·linament: 'Convindràs amb mi que el més important és vetllar per la convivència en els nostres municipis, una tasca en què els ajuntaments teniu una responsabilitat fonamental com a garants de la neutralitat dels espais públics i amb l'obligació de no permetre la seva ocupació amb símbols que puguin acabar malmetent-la'.

Tots els dictadors consideren que la neutralitat la garanteix el pensament únic. Per això dicten a la gent el què ha de pensar i criminalitzen la dissidència. Per a ells la convivència es garanteix per mitjà de la submissió dels dissidents davant els símbols del pensament únic i d'un poder absolutista. I com que necessiten guardar mínimament les aparences davant del món i no poden il·legalitzar la llibertat d'expressió, ni les estelades, ni el color groc, els volen fer desaparèixer en nom de la 'neutralitat' i de la 'convivència'. I, és clar, la bandera espanyola seria el símbol per excel·lència d'aquesta neutralitat. Si ets espanyol, ets neutral; si ets català, ets parcial.

En primer lloc, l'Estat espanyol mai no serà neutral amb relació al seu conflicte amb Catalunya. Entre altres coses, perquè és l'opressor; és un Estat que s'imposa per la via de la força a Catalunya i que li diu què pot fer i què no pot fer. Neutrals, per tant, podrien ser-ho Anglaterra, Alemanya o el Japó, però mai Espanya. La convivència no la garanteixen les prohibicions i les mordasses, la garanteixen el civisme i la cultura democràtica. Són milers i milers i milers els catalans per als quals la bandera espanyola és un símbol d'opressió que els ofèn, i, tanmateix, no en demanen la prohibició, perquè, per damunt de tot, abans que independentistes, són demòcrates. L'Estat espanyol, en canvi, incloent-hi govern, policia, tribunals, etc., abans que demòcrata, és espanyol. Terrible diferència.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.