La seguretat mereix polítiques responsables


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 19/jul/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al darrer Ple d'aquest curs polític una bona colla de veïns i veïnes es van aplegar davant l'Ajuntament per expressar la seva preocupació, fins i tot angoixa, pels robatoris que estan patint als seus domicilis en les darreres setmanes. A algunes d'aquestes persones les han arribat a robar fins a tres vegades en poc temps. Certament és per viure intranquil a la teva pròpia casa.

La veritat és que lamento moltíssim el patiment d'aquestes famílies i així els ho vam fer saber quan el grup municipal d'ERC-MES al complet ens hi vam reunir la setmana passada. Posar-se al lloc dels altres és necessari quan ets un representant públic i us ben asseguro que això és el que portem fent aquests tres anys de mandat amb molts dels problemes que pateixen els nostres conciutadans i les nostres conciutadanes: habitatge, mobilitat, escolarització... Per tant, també ho fem ara amb aquesta part del veïnat de La Floresta, que és una de les zones amb més afectació pels robatoris.

Sens dubte, el fet que aquesta problemàtica hagi aparegut als mitjans de comunicació d'àmbit nacional ha contribuït a generar més interès pel tema, però el nostre grup municipal ja va presentar una moció ara fa un any -que per cert només va rebre el suport de la CUP i d'ICV. Molts grups, inclòs el govern municipal, s'omplen la boca dient que la seguretat els preocupa, però quan tenen al davant una proposta que pretén treballar per planificar de forma estructural la seguretat a la ciutat, no li donen suport.

Nosaltres proposàvem desenvolupar un Pla de Gestió de la Policia Local per tal de programar entre tots i totes els recursos humans, materials i formatius necessaris i tot això fer-ho en un termini màxim de cinc mesos i amb la participació ciutadana, aspecte que un any després implora el veïnat afectat. Si aquesta moció del novembre del 2016 s'hagués aprovat, a dia d'avui podríem tenir un servei públic més efectiu i sostenible alhora.

Però surt més a compte fer polítiques populistes i repetir com un mantra que la solució a tot és solament augmentar el nombre de policies i fins i tot que si cal es contracti seguretat privada a costa del pressupost municipal. El portaveu del PP, de fet, va atrevir-se a afegir que si l'Ajuntament havia avançat mig milió d'euros per fer l'escola La Mirada també ho podria fer per a seguretat privada. Quanta irresponsabilitat i demagògia. Aquestes propostes no fan més que menystenir les persones afectades, que enlloc de sentir un debat seriós i realista veuen com alguns representants públics s'aprofiten de la seva desgràcia.

El que sí que és una realitat és la poca capacitat del govern municipal d'afrontar amb eficàcia i rapidesa una situació tan complexa però alhora tan previsible. Portem mesos rebent queixes i denúncies del veïnat, com aquesta. Si bé és cert les limitacions que la RSAL suposa pels ajuntaments a l'hora de contractar personal, no és menys cert que podien haver previst les prejubilacions i haver reposat abans els que s'han jubilat o fins i tot traslladar les vacants del conjunt de l'ajuntament a la policia local. Tampoc no han estat capaços d'assignar aquells policies que no poden seguir en el servei actiu, però poden fer tasques efectives i treballar al front de sistemes d'informació que no siguin reactius sinó previsors i informatius.

Hi ha diverses mesures que podrien implementar-se de forma ràpida i eficient, una mena de pla de xoc, i aquesta deixadesa sí que no té cap mena d'excusa. Pel que fa al reforçament de la tanca que separa la via del tren del carrer, ja sé que no és propietat de l'ajuntament, però costa creure que no han aconseguit posar-se d'acord amb l'empresa pública per a aquesta acció tan concreta i alhora necessària. Una altra acció imprescindible és el desbrossament de les parcel·les que envolten moltes d'aquestes cases afectades: si haguessin iniciat els expedients sancionadors als propietaris que no compleixen amb l'obligació de mantenir-les netes, l'ajuntament hi hagués intervingut abans. I finalment, cal parlar i organitzar-se amb els veïns i les veïnes, que a base d'estar pendents que els lladres no puguin accedir als seus domicilis, coneixen perfectament el seu 'modus operandi'.
Per últim, cal que convoquin el Consell Local de Seguretat, cosa que no han fet ni una vegada en tot el mandat. Aquest govern s'hauria d'omplir menys la boca dient que la seguretat és una prioritat i hauria de posar els recursos que l'ajuntament de Sant Cugat té al servei dels santcugatencs i santcugatenques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.