Salvaguardar el comerç


  • Comparteix:

vicenc.san.francisco

Vicenç San Francisco


Publicat: el 21/jul/18
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Em resisteixo a pensar que el nostre entorn urbà va canviant i que a poc a poc ens quedem sense referències en el paisatge emocional. Aquest mes tanca 'La Fabriqueta', aquella botiga de roba de tota la vida, on compràvem les samarretes, els mitjons, les bates i els davantals.

No és l'únic comerç que desapareixerà al setembre, Carnisseries Tubau tancarà després de 70 anys la botiga del carrer de la Torre. Si bé continuaran al Mercat de Torreblanca i a Coll Favà. Molts altres comerços emblemàtics han desaparegut en els últims anys: la botiga de roba Campmany del carrer Valldoreix, la cistelleria de Cal Bolet, la pizzeria Viapre del carrer Sant Bonaventura, La lionesa... per no parlar de la gran rotació de comerços que obren i tanquen les seves portes amb una mitjana de dos anys d'activitat.

Res és per sempre, és normal que molts establiments es transformin o desapareguin, però el veritable drama s'amaga en les il·lusions trencades, i el més greu en les pèrdues econòmiques al final de l'aventura de molts treballadors que fien l'última esperança a jugar-se el seu futur en l'aposta d'un comerç i desgraciadament no sempre guanyen.

Un comerç de proximitat no és tan sols un establiment dedicat a la compravenda de productes, el comerç és un sector dinamitzador de la vida de la ciutat. En la inauguració del 33è Curs d'Estiu de la Unipau, l'activista John Paul Lederach va explicar que 'La qualitat de les nostres relacions humanes és molt més important que la qualitat i la quantitat de les nostres armes per sentir-nos segurs'. Que és una botiga sinó un lloc de relació humana. Tanmateix existeixen estudis que demostren la importància del comerç de proximitat per mantenir la seguretat en una ciutat. Als carrers amb comerços, existeix major afluència de persones, estan ben il·luminades i fomenta la relació entre veïns, al mateix temps que és un patrimoni cultural, arquitectònic i evidentment econòmic.

Afortunadament la nostra ciutat té un potent teixit comercial i encara hi sobreviuen alguns d'aquests comerços emblemàtics com Cal Cardona, el bar Catalunya de la plaça Lluís Millet, la pastisseria Sabat, o el Mesón a la plaça Octavià, a on just enfront un grup de joves van obrir la creperia 'La Cantonada' fa més de 30 anys i ara continua al costat de plaça del Doctor Galtés. Ferreteries, xarcuteries, perruqueries, bars... Són molts els establiments que lluiten dia a dia per 'aixecar la persiana' amb l'esperança de cobrir despeses i treure un salari.

Per salvaguardar el comerç el PSC va presentar en l'anterior legislatura una moció sobre 'comerç emblemàtic' amb la finalitat de determinar les mesures per protegir l'activitat comercial i el seu patrimoni cultural, però lamentablement mai no s'ha posat en funcionament. Llàstima, hauria ajudat al fet que alguns de comerços tancats en aquests últims tres anys poguessin continuar funcionant el dia d'avui.

VICENÇ SAN FRANCISCO és Secretari d'Organització del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.